Direct naar artikelinhoud

Syrië krijgt 12-12-hulpactie

Het Belgische Consortium voor Noodhulpoperaties bereidt momenteel een actie 'Syrië 12-12' voor. 'De Syrische winter heeft lang genoeg geduurd. Niets doen, is schuldig verzuim.'

Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit en Unicef België bundelen opnieuw de krachten voor een nijpende humanitaire crisis. Na de aardbeving in Haïti (2010), de overstromingen in Pakistan (2010) en de honger in de Hoorn van Afrika (2011) richt het Consortium zich nu op de burgeroorlog in Syrië.

Die crisis teistert de Syrische burgerbevolking nochtans al twee jaar. Waarom nu pas een grootschalige actie organiseren? "Er zijn verschillende redenen waarom we nu precies een actie voorbereiden", zegt Erik Todts, woordvoerder van het Consortium. "De voorbije maanden is de situatie nog een pak verslechterd. Het aantal slachtoffers neemt toe en de humanitaire situatie is ronduit schrijnend. Bovendien merken we dat ook de hulporganisaties ter plaatse schreeuwen om extra middelen. We moeten een tandje bijsteken. De Syrische winter heeft lang genoeg geduurd. Niets doen, is schuldig verzuim."

Door de burgeroorlog in het land zijn ondertussen 1 miljoen burgers, 8.000 per dag, gevlucht naar de buurlanden. Daar worden ze opgevangen bij mensen thuis of in vluchtelingenkampen. Twee miljoen Syriërs zijn op de vlucht in eigen land, vier miljoen burgers zijn compleet afhankelijk van humanitaire hulp.

"De toestroom is enorm", zegt Wouter Fransen van Oxfam-Solidariteit. In de vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon zorgt de organisatie voor water, sanitair maar ook brandstof en kacheltjes. "Op dit moment kunnen de hulporganisaties het niet meer aan. De fondsen die ze hiervoor opzij hadden gezet, raken op. Van de 1,5 miljard humanitaire hulp die tijdens de donorconferentie in Koeweit is beloofd, is tot nu toe amper 27,5 procent binnen. Het is onze ambitie om 120.000 mensen te helpen."

Het Belgische Consortium hoopt met de actie de verontwaardiging over de situatie in Syrië nieuw leven in te blazen. "Je merkt toch dat er een soort gewenning is opgetreden. De verschrikkelijke beelden op tv of de foto's in de kranten brengen nog maar weinig teweeg", zegt Fransen. "Een 12-12-actie blijft een krachtig signaal."

De meeste organisaties van het Consortium zijn vooral in de buurlanden van Syrië werkzaam. Toch zijn er ook enkele initiatieven in het land zelf. "Al willen we daar niet te veel ruchtbaarheid aan geven", zegt Todts. "Het blijft een gevaarlijke onderneming. We mogen de veiligheid van onze mensen niet in het gedrang brengen."

Al sinds het midden van de jaren tachtig organiseert het Consortium grote campagnes naar aanleiding van humanitaire crisissen. Vooral het gezamenlijk rekeningnummer, dat eindigt op 12-12, moet de overheden en het publiek tot solidariteit bewegen. Zeker na de tsunami in 2004 wisten ze een monsterbedrag te verzamelen.