Direct naar artikelinhoud

Noord-Korea zegt niet-aanvalsverdrag met zuiderbuur op

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn sterk opgelopen nadat Noord-Korea het wapenbestand tussen beide landen heeft opgezegd. Ook heeft leider Kim Jong-un een einde gemaakt aan de 'hotline' die sinds 1971 dient voor overleg tussen Noord-en Zuid-Korea in crisissituaties.

Om zijn daadkracht te tonen bezocht Kim Jong-un militaire bases langs de grens, waar hij zich door soldaten liet toejuichen. De leiders van Zuid-Korea maakte hij uit voor 'verraders'.

De pas aangetreden Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye noemde die reactie "zeer ernstig" en stelde een harde respons in het vooruitzicht. Maar zij gaf ook aan bereid te zijn tot een gesprek, als Pyongyang "bereid is zich op het pad van de verandering te begeven." China en de VS maanden Noord-Korea tot kalmte.

De Noord-Koreaanse woede volgt op de afkondiging van VN-sancties op donderdag. Die waren zelf een reactie op de Noord-Koreaanse kernwapenproef van vorige maand. De sancties komen neer op het verhinderen van alle handelingen die kunnen bijdragen aan nieuwe Noord-Koreaanse kernproeven. Zowel militaire toeleveranciers als Noord-Koreaanse diplomaten zullen in de gaten worden gehouden. Ook wordt de toevoer van luxegoederen zo veel mogelijk aan banden gelegd.

Opmerkelijk was dat ook China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, met de aanscherping instemde. De handhaving van VN-sancties ligt grotendeels op het bord van de grote bondgenoot van Noord-Korea, dat uit zijn havens vertrekkende schepen moet gaan inspecteren. De Chinese VN-ambassadeur zei dat zijn land de "volledige implementatie" van de sancties na zal streven.

Na de Noord-Koreaanse uitval drong China aan op "kalmte en terughoudendheid" en het voortzetten van de dialoog tussen de beide Korea's. Van Europese zijde voerde de Duitse minister Westerwelle de druk op China op om invloed op zijn bondgenoot uit te oefenen. China beschikt over de economische macht om Noord-Korea te raken, maar tot dusver heeft Peking daar geen gebruik van gemaakt.