Direct naar artikelinhoud

Benedictus wordt 'paus emeritus' met wit gewaad

Paus Benedictus XVI heeft gekozen hoe hij zich na zijn aftreden zal laten noemen. Het wordt 'paus emeritus'. Zijn aanspreektitel blijft Zijne Heiligheid, zo liet het Vaticaan weten.

Het was even puzzelen voor paus Benedictus XVI. Ten slotte was het alweer zeshonderd jaar geleden dat een paus besloot af te treden in plaats van in het ambt te sterven. Maar hij is er eindelijk uit: als hij donderdagavond om exact acht uur zijn functie als plaatsvervanger van God op aarde en kerkvorst van de rooms-katholieke kerk neerlegt, wordt hij 'paus emeritus'. Dezelfde eretitel als paus Gregorius XII, de laatste bisschop van Rome die - in 1415 - terugtrad.

Daarnaast neemt Benedictus XVI - echte naam Joseph Ratzinger - na zijn aftreden afscheid van zijn pauselijke gewaden. De 'paus emeritus' zal die verruilen voor eenvoudige witte gewaden. Ook zal Benedictus zijn beroemde rode schoenen, die hij steevast droeg onder zijn soutane en zo goed kleurden bij zijn camauro, het roodfluwelen kapje met een witte rand van bont, niet langer dragen. Een uitzondering maakt de 85-jarige Duitser voor een paar rode, kalfsleren schoenen die hij vorig jaar cadeau kreeg bij zijn bezoek aan de Mexicaanse stad Léon.

"Omdat die schoenen zo comfortabel zitten en de paus ze heel erg mooi vindt", verklaarde Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi dat besluit bij een persconferentie waarin nieuwe details over de toekomst van Benedictus bekend werden gemaakt. Zo vertelde Lombardi dat de aanspreektitel van Benedictus ook na zijn aftreden 'Zijne Heiligheid' blijft. De pauselijke zegelring waarmee hij documenten verzegelde, de zogeheten annulus piscatorius of vissersring, wordt echter vernietigd. Zoals de kerkelijke traditie dat voorschrijft - en om mogelijke vervalsingen van documenten tegen te gaan.

Intussen wachten Benedictus nog twee drukke dagen als paus. Vandaag heeft tussen 10.30 en 12 uur de laatste audiëntie met gelovigen op het Sint-Pietersplein plaats. Volgens het Vaticaan hebben ruim 50.000 belangstellenden een gratis kaartje gereserveerd om afscheid te nemen. De verwachting is dat het aantal nieuwsgierigen die afscheid willen nemen van de 265ste paus minstens zal verdubbelen.

Donderdagmorgen neemt Benedictus in de Clementinazaal afscheid van de kardinalen die op dat moment in Rome zijn. Vervolgens vertrekt hij om 17 uur per helikopter vanuit Rome naar de pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo. Hier zal Benedictus de komende twee maanden verblijven. Totdat de paus emeritus zich definitief kan terugtrekken in het klooster Mater Ecclesiae (Moeder van de kerk) in Vaticaanstad dat nu wordt verbouwd.

Benedictus zal zich er, in het gezelschap van zijn kat Contessina, bezighouden met bidden en theologische boeken schrijven. Wat hij nog op papier zet, zal echter pas na zijn dood openbaar worden gemaakt.