Direct naar artikelinhoud

Andy Warhol Foundation verkoopt collectie aan het 'grote publiek'

De Andy Warhol Foundation for the Visual Arts in New York verkoopt zijn collectie kunstwerken van de hand van de welbekende popartkunstenaar.

Het fonds biedt de kunstverzameling te koop aan bij veilinghuis Christie's omdat het geld nodig heeft. Vorig jaar werd de authenticatie-raad ook al opgeheven. Sommige van de veilingstukken zijn niet eerder voor publiek te zien geweest.

De veiling maakt het volgens de directeur van het veilinghuis, Steven Murphy, mogelijk kunstwerken van Warhol aan een breed publiek aan te bieden. "Ook mensen die nooit hadden durven denken een werk van de kunstenaar in bezit te krijgen, kunnen er nu een bemachtigen", zei Murphy.

De werken worden verspreid over verschillende veilingen op internet en bij vestigingen van Christie's aangeboden. Het fonds wil de opbrengst gebruiken voor het uitbreiden van de steun aan de beeldende kunsten. Ook beoogt de instelling donaties aan musea.

Met de verkoop van de tekeningen, foto's en prints hoopt de stichting zo'n 100 miljoen dollar aan het budget toe te voegen. Alleen al het schilderij Three Targets zal naar verwachting tussen de 1 en 1,5 miljoen dollar opleveren. Sommigen maken zich zorgen dat de waarde van een Warhol daalt, nu de markt wordt overspoeld met werken van de popartlegende.

Alberto Mugrabi, een belangrijke verzamelaar van werken van Warhol, echter vertelde aan de Amerikaanse krant The New York Times: "Ik denk niet dat dit de prijzen zal aantasten, omdat geen van de spullen van grote betekenis is. Maar toch is het onverantwoord. Het is zoals het verzenden van massa's vee richting slachtbank."

Hoe dan ook: de eerste veiling vindt op 12 november plaats in New York.