Direct naar artikelinhoud

Belgische sterren aan de rand van wereldsucces

Nieuw is new disco al lang niet meer. Maar vandaag lijkt het genre wel populairder dan ooit. Met dank aan de Belgian Disco Mafia. Acts als Aeroplane en Moonlight Matters krijgen voet aan wal in Londen, Parijs en Azië. Daarom reserveert 10 Days Off twee nachten voor dit jonge Belgische geweld, dat op de rand van de wereldwijde doorbraak staat.

Bij elke editie legt 10 Days Off graag de klemtoon op een dancegenre dat zowel in volle bloei als cutting edge is. Vorig jaar voorspelden ze het mainstreamsucces van James Blake en Chase & Status door dubstep en drum-'n-bass in de kijker te plaatsen. Dit jaar besteedt het Gentse dancefestival opvallend veel aandacht aan new disco: een genre dat acht jaar geleden voor het eerst kwam bovendrijven, maar vandaag in modernere vorm de landsgrenzen en oceanen oversteekt.

Opvallend is dat bijna alle belangrijke protagonisten van de new disco uit België komen. Aeroplane, Moonlight Matters, Villa, The Magician en Mustang: dat zijn de namen van de 'Belgian Disco Mafia' die hippe clubbers momenteel in het oog houden.

Jeroen Delodder van 10 Days Off geeft uitleg: "Eigenlijk borduurt new disco voort op cosmic disco, dat twee jaar geleden een hoge vlucht nam. Alleen moet cosmic disco het meer hebben van een sfeervolle opbouw en psychedelische sounds. Acts als Aeroplane of Moonlight Matters kiezen dan eerder voor popmuziek: ze werken met vocals, hun tracks klinken catchy, en hoewel het tempo iets lager ligt dan house en techno blijft new disco erg dansbaar."

Sebastiaan Vandevoorde, alias Moonlight Matters, vult aan: "Ik denk dat het succes van new disco te wijten is aan het feit dat er sinds de discoperiode bitter weinig inhoudsvolle dansmuziek is geweest. Vandaag merk je een verschuiving: ook in de drum-'n-bass en dubstep gaat de nadruk op songs liggen. Emotie haalt het van de elektronica."

Waarom zoveel Belgische namen scoren met new disco, wist Vito De Luca van Aeroplane ons een jaar geleden al te vertellen: "Eigenlijk bestaan er geen wetmatigheden in dit genre. Het is balearic: alle stijlen kunnen en mogen. En Belgen zijn altijd goed geweest in het absorberen van verschillende invloeden."

Remixes

Moonlight Matters is de jongste ster aan het firmament, maar kenners geven aan dat hij binnenkort wel eens het hoogst aan de hemel zou kunnen staan.

Naast 10 Days Off en Laundry Day draait het soloproject van Sebastiaan Vandevoorde deze zomer in Singapore, Hong Kong, Jakarta, Parijs en Londen. Van die laatste set verwacht hij nog het meest: "Als je op DURR speelt - dat is het feestje van Erol Alkans vrouw - biedt dat een stevige garantie op heel wat andere gigs. Ook The Magician komt er overigens draaien: vroeger was hij één helft van Aeroplane, en solo doet hij het net zo goed in het buitenland."

Vandevoorde geeft grif toe dat Aeroplane heel wat deuren geopend heeft voor new disco. "Zij waren pioniers in het genre met hun geslaagde remixes van Grace Jones, Robbie Williams en MGMT, waarmee ze wereldwijd voor het voetlicht kwamen."

Remixes blijken erg belangrijk om internationaal voet aan wal te krijgen. Zo kwam de erkenning voor The Magician pas na een remix voor Lykke Li. De Gentse dj's Fredo & Thang (samen Villa) werden dan weer opgepikt door de internationale dj-scene toen ze speciale edits uitbrachten van oude pophits van Agneta Fältskog, Tina Turner of Anita Meyer. En samen met Vandevoorde demonteerden ze de Belpopclassic 'Beats of Love', en gaven ze Moby, Gorillaz en Keane een opknapbeurt. Ook solo maakt Vandevoorde furore met remixes: onlangs scoorde hij clubhits met (opnieuw!) Adele, Ellie Goulding en Hercules & Love Affair. Die herwerkingen gingen zowel Europa als Azië rond en vinden gretig aftrek bij radioprogrammators en dj's. Dankzij zijn Britse management wist Moonlight Matters dan weer superster Sharleen Spiteri van Texas te verleiden tot een zangpartij op zijn debuutsingle, die binnenkort verschijnt.

Maar een credibel label is van even groot belang, gelooft Vandevoorde. Voor Aeroplane plaveiden het Gentse label Eskimo en N.E.W.S. de weg, voor Moonlight Matters ligt het Franse Kitsuné mee aan de basis van het succes. "Kitsuné kan het rooien zonder de grote budgetten van een major omdat het een grote slagkracht heeft in de indiewereld. In het verleden hebben zij ook Digitalism, Bloc Party en Hot Chip groot gemaakt."

Zelf stampt Vandevoorde binnenkort ook een eigen label uit de grond: Belgian Disco Mafia zal die heten. "Als een parodie op Swedish House Mafia, maar ook omdat de titel de lading dekt. Heel wat Belgische dance-acts hebben elkaar echt gevonden. Er bestaat een soort eensgezind gevoel. De bedoeling is dat ik, samen met acts als The Glimmers, Shindu of Villa, muziek gratis en copyrightvrij zal uitbrengen. Zo hopen we dat onze muziek sneller opgepikt wordt in dj-sets over de hele wereld. Je ziet het: het talent is er, de ambitie ook."