Direct naar artikelinhoud

Bankenlobby wint veldslag om regels

Het Baselcomité, dat internationale bankregels opstelt, versoepelt de kapitaaleisen voor de bankensector na waarschuwingen dat de eisen activiteiten met een laag risico zouden dwarsbomen en de kredietverstrekking kunnen beperken.

Het comité zegt dat de stap genomen is na een "grondige analyse van de bankgegevens om zo de potentiële impact in te schatten". De banken krijgen onder meer extra ruimte om de zogeheten accountingmethode netting te gebruiken die wordt toegepast om de kapitaalbuffer (leverage ratio) te berekenen. Ook worden de regels versoepeld voor de berekening van de omvang van de activiteiten die niet op de balans van banken staan.

"Het finaliseren van een internationaal consistente meeting van de bankschulden is een belangrijke stap richting de volledige implementatie van de regels die zijn opgesteld sinds de financiële crisis", aldus ECB-president Mario Draghi, die ook voorzitter is van de groep van gouverneurs en hoofden van toezicht van Basel. De leverage ratio van minstens 3 procent die banken moeten aanhouden onder Basel III, blijft ongewijzigd. "Je kan moeilijk verwachten dat de banken meer kapitaal verschaffen aan de ondernemingen en particulieren, en tegelijk extra kapitaal opzij zetten om te beantwoorden aan de strengere eisen van de Europese toezichthouders", zegt een topbankier.