Direct naar artikelinhoud

Studenten KU Leuven bouwen pakjesdrone

Een onbemand vliegtuigje dat postpakketten of pizza's op de deurmat dropt. Het lijkt toekomstmuziek maar technisch is het zo goed als mogelijk, bewijzen drie studenten burgerlijk ingenieur van de KU Leuven.

Voor hun masterproef kregen Cyriel Notteboom, Menno Hochstenbach en Maarten Verbandt de opdracht een drone te bouwen. Aan de bouw van de VertiKUL ging een jaar werk vooraf. Het onbemande vliegtuigje kan een pakketje oppikken en 30 kilometer verder afleveren. Zijn bestemming vindt het aan de hand van een gps-signaal. Het toestel vertrekt met een opgeladen batterij en een pakketje van 1 kilo. Het is niet het eerste in zijn soort, maar bevat enkele verbeteringen ten opzichte van oude modellen, meldt de KU Leuven.

"De eerste drones werden gebouwd naar het model van een helikopter. Dat geeft veel precisie maar is niet geschikt om snel lange afstanden af te leggen. Het kost gewoon te veel energie", zegt Notteboom. "Wij hebben de snelheid van een vliegtuig gecombineerd met de opstijg- en landingscapaciteit van een heli." Het toestel daadwerkelijk inzetten is nog niet mogelijk, meent thesisbegeleider Bart Theys. "Het vliegtuigje moet zich nog leren aanpassen aan weersomstandigheden. Uit tests blijkt dat sterke wind ons nog parten speelt. Een automatische landing wordt dan erg moeilijk."

Postorderbedrijf Amazon droomt al langer van drones die pakjes afleveren. Een wetgeving over het gebruik van het luchtruim ontbreekt momenteel echter nog. "Ons is het voorlopig om de technische uitdagingen te doen", besluit Theys.