Direct naar artikelinhoud

'Nederland kon El-Bakraoui niet arresteren'

Nederland had naar eigen zeggen geen enkele reden om de latere terrorist Ibrahim el-Bakraoui te arresteren toen die in juli vorig jaar vanuit Turkije in Amsterdam aankwam.

El-Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem, is in juni vorig jaar effectief van Turkije naar Amsterdam gevlogen. In een brief aan de Tweede Kamer bevestigt de liberale Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur daarmee de uitlatingen van de Turkse president Erdogan.

Volgens de minister ging het evenwel niet om een uitzetting, zoals Erdogan beweerde. Bovendien stond de latere terrorist ook nergens geseind of geregistreerd in de Nederlandse opsporingsdatabanken en had hij in Nederland nooit in de cel gezeten. Met andere woorden: er was geen enkele reden om de man te arresteren.

In de nota van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Nederlandse ambassade in Ankara, waarin de overbrenging van El-Bakraoui werd gemeld, werd geen verdere duiding gegeven over het waarom van deze beslissing. Al evenmin werd de Nederlanders gevraagd actie te ondernemen.

"Hij was ook in het bezit van een geldig Belgisch paspoort", besluit minister Van der Steur.