Direct naar artikelinhoud

Kittel viert, Cavendish furieus

Als Mark Cavendish zijn ploegmaats dood had kunnen kijken, dan waren er nu zeven renners minder in de ploeg van Patrick Lefevere. Cavendish werd tweede in de Scheldeprijs, geklopt door Marcel Kittel. De ploegleiding van Omega Pharma reageerde scherp.

Cavendish was naar Schoten gekomen om voor de vierde keer de Scheldeprijs te winnen. Een record zou dat zijn. Maar hij kwam na een uitputtende sprint net te laat om de Duitser Marcel Kittel van een tweede zege op rij te houden. Het stormde vanbinnen. Dat doet het altijd als Cavendish niet wint. Maar dit was anders. De Brit telde eerst tot tien, dan twintig, dan honderd voor hij het eerste antwoord op de vragen gaf. Cavendish sprak kort en afgemeten. En duidelijk.

Wat er misging? "Ik heb niet gewonnen. That's it." Ja, maar waarom niet? Want Cavendish verliest niet gauw een sprint. En helemaal niet als hij voor een record en bijbehorende diamant kan gaan. "Kijk, op 200 meter voor de streep moest ik nog twintig man voorbij. Dat is veel te veel en veel te ver. Dat ging er mis. Ik had te weinig ploegmaats rond mij. De hele dag hebben ze goed gereden. Maar in de laatste kilometer waren ze nergens." En of men het nu over iets anders kon hebben.

Als de snelste man ter wereld de koers niet wint, dan is er duidelijk iets mis. Sponsor Marc Coucke vergeleek het met een Fyratrein die was ontspoord. Dat was maar de helft van het verhaal. Patrick Lefevere en Wilfried Peeters stelden vast dat die trein niet eens had gereden. Ploegleider Peeters zei "beschaamd" te zijn in zijn renners. Van alle gemaakte afspraken hadden ze precies het omgekeerde gedaan. "De ene renner maakt de andere zot. Ze zijn veel te vroeg met de voorbereiding van de sprint begonnen. Dat was fout en dat weten ze."

"Er zijn jongens die zich ernstig vragen moeten stellen", zei Lefevere. Guillaume Van Keirsbulck, Gert Steegmans en Nikolas Maes werden geviseerd. Want Lefevere haalt niet zomaar Cavendish naar zijn ploeg. Dan moet er gewonnen worden ook.

Cavendish won bij zijn komst naar Omega Pharma meteen etappes en het eindklassement in de Ronde van Qatar en de trein leek vertrokken. Maar van de euforie van het begin is de jongste weken niet veel meer te merken.

Cavendish smeekte gisteren zowat om Tom Boonen naast zich te krijgen. "Ik zou hem dolgraag bij mij hebben in de Tour." Boonen bekomt nu van een mislukt voorjaar. Tot hij terug is moet Lefevere zijn ploeg weer op scherp krijgen. De ploegmanager deed gisteren al flink zijn best. "Je kunt dit één en twee keer accepteren, maar bij de derde keer is de maat vol. Als ze denken dat ze vijftien kilometer voor de streep moeten beginnen met de voorbereiding van de sprint, dan moeten ze niet bij ons koersen. Dan zoek ik maar andere renners."