Direct naar artikelinhoud

Vanackere ook onder vuur in Dexia-dossier

Niet alleen het ACW brengt minister van Financiën Vanackere (CD&V) in het nauw. Ook het oorspronkelijke dossier, de val van Dexia, blijft voor zure oprispingen zorgen. Groen en Ecolo vragen de Raad van State om de waarborgregeling nietig te verklaren.

Groen en haar Franstalige zusterpartij Ecolo gaan samen met actiegroepen CADTM, Attac Brussel 2 en Attac Liège opnieuw een klacht indienen bij de Raad van State tegen de waarborgregelingen voor Dexia die de Belgische staat afgesproken heeft met Frankrijk. Een jaar geleden werd er al een eerste klacht ingediend, maar die wordt nu herzien na de recente herkapitalisatie van Dexia.

In de waarborgregeling wordt expliciet vermeld dat de Belgische staat, vertegenwoordigd door Steven Vanackere, zich ertoe verbindt om de waarborg uit te betalen indien nodig, zelfs wanneer zou blijken dat de staatswaarborgen onwettelijk zouden blijken te zijn. "Ongezien", meent Kamerlid Meyrem Almaci (Groen). "De minister calculeert op deze manier bij voorbaat klachten in en seponeert ze in één adem zelf. Hij stelt België bovendien erg kwetsbaar op, want eigenlijk zegt hij dat ook wanneer Frankrijk zijn engagementen niet zou nakomen, België dat wel zal doen."

Onwettig

Volgens Almaci gaat Vanackere zijn boekje ferm te buiten en is een dergelijke clausule zelfs onwettig. Ze wordt daarin bijgetreden door Pierre Robert, advocaat van de actiegroepen. "Een minister die zich ertoe verbindt de beslissingen van de rechtbanken niet na te leven, dat is nooit eerder gezien", zegt hij. "De clausule stond ook niet in de eerdere overeenkomsten uit 2011 en 2012."

Benoît Allemeersch, professor proces- en bewijsrecht aan de KU Leuven, nuanceert. "Een dergelijke formule behoort bij wijze van spreken tot de top tien van de standaardclausules in grote zakelijk contracten", weet hij. "Ze moet dienen om in geval van strijdigheid met de wet, de overeenkomst toch een zo ruim mogelijke uitvoering te geven." Op het kabinet-Vanackere zet men zich op dezelfde lijn. "Elke jurist die dergelijke contracten opmaakt, zal bevestigen dat dat de normale gang van zaken is."

Crisiswet

Grondwetspecialist Paul Van Orshoven (KU Leuven) fronst toch de wenkbrauwen. "Voor commerciële deals mag dat allemaal wel zo zijn, maar het gaat hier over het geld van de belastingbetaler. Daarom maak ik mij ernstige zorgen. Nu, sowieso heeft deze clausule geen enkele betekenis. Stel dat de overeenkomst om andere redenen onwettig is, dan zal die ook ondanks deze bepaling onwettig zijn."

De clausule is echter niet de enige doorn in het oog van de klagers. Ook het feit dat Vanackere zich beriep op de crisiswet om de waarborgregeling per Koninklijk Besluit te regelen en niet bij wet, waardoor het parlement buiten spel gezet werd, kan voor hen niet door de beugel. "De waarborgregeling druist ook in tegen de voorwaarden waaronder de crisiswet mag worden ingeroepen", weet Almaci.

Aan de Raad van State om te oordelen of de feiten zwaar genoeg wegen om de regeling nietig te laten verklaren. Volgens Groen de enige manier om een heronderhandeling van de waarborgen te kunnen krijgen.