Direct naar artikelinhoud

Betancourt doorbreekt na twee jaar de stilte

Voor het eerst sinds ze in 2008 uit de klauwen van de Farc bevrijd werd, doorbreekt de Frans-Colombiaanse oud-politica Ingrid Betancourt de stilte. In haar vandaag gepubliceerde boek Même le silence a une fin vertelt ze over zes jaar gevangenschap, mishandelingen, vernederingen en bedreigingen.

Nadat Ingrid Betancourt zes jaar lang in de jungle van Colombia gegijzeld bleef, zocht ze de stilte op. Niet alleen om te bekomen van haar gijzelaarschap, evenzeer om in het reine te komen met zichzelf, met de negatieve berichtgeving die ze na haar vrijlating over zich heen kreeg: zo waren de Betancourtcomités ontgoocheld over de haast waarmee ze hen bedankte; haar echtgenoot Juan Carlos Lecompte zegde zijn baan op om Ingrid te zoeken, kreeg na haar vrijlating de bons en schreef een weinig lovend boek over haar; ook haar medegijzelaarster en vroegere vriendin Clara Rojas klapte uit de biecht en zette een weinig fraai portret van Betancourt neer; de Colombiaanse samenleving was dan weer geschokt door de 5,5 miljoen euro schadevergoeding die ze voor haar kidnapping van de staat eiste; de Parijse uitgever XO Editions ten slotte is razend omdat Betancourt haar contract met Bernard Fixot opzegde en naar concurrent Gallimard trok.

Zes jaar lang zocht de halve wereld via talloze mobilisaties en steuncomités naar Ingrid Betancourt, na haar vrijlating verbrak ze het contact met de media en verbleef ze vooral in de Franse Alpen. Dat ze “na al het helse groen van de jungle aan wit toe was”, vertelt de oprichtster van de ter ziele gegane partij Oxígeno Verde in een dit weekend gepubliceerd interview met de Spaanse krant El País. Voor Oxígeno was ze in 2002, op het moment van haar ontvoering op 23 februari van dat jaar, presidentskandidate. Maar ook toen al was ze bekender en populairder in Frankrijk, waar ze haar jeugd doorbracht als dochter van een diplomaat, dan in haar eigen land.

Alleszins is ook Betancourts relaas dat van een helletocht, van gruwelijke levensomstandigheden, van tienerguerrillero’s en kindsoldaten ook die haar mishandelden, na elke ontsnappingspoging meer en meer. Alleen de Bijbel en haar geloof houden Betancourt recht. (LD)