Direct naar artikelinhoud

De Lijn betrapt steeds meer e-zwartrijders

De Lijn heeft dit jaar al 4.246 pv's uitgeschreven aan zwartrijders die met een vals sms-ticket de openbarevervoersmaatschappij proberen te belazeren. "Hun aantal neemt spijtig genoeg toe, samen met het succes van de dienst", luidt het. "Maar wat ze ook proberen, we pakken ze altijd."

Sinds 2007 kunnen reizigers zonder baar geld op zak via een sms-ticket met de bus of tram rijden. Wie van de dienst gebruik wil maken, sms't vóór hij opstapt een bestelcode naar het verkort nummer 4884. Voor een sms-ticket van 60 minuten is dat 'DL', voor een sms-ticket van 120 minuten 'DL120'. Na enkele seconden krijg je een bevestigings-sms. Die geldt dan als vervoerbewijs.

De vlotte elektronische dienst brengt, samen met de opgang van smartphones, vele zwartrijders inmiddels op foute ideeën. "Bijna 11 procent van alle niet-betalende klanten die we tegenwoordig betrappen, sms't pas als ze een controleur zien opstappen", aldus Tom Van de Vreken, woordvoerder bij De Lijn. "Daarnaast hebben we dit jaar ook al zeker 513 reizigers betrapt met een vervalst sms-ticket. Vaak gaat het om een exemplaar dat is doorgestuurd."

Wie te laat sms't, riskeert een boete van 75 tot 400 euro. Vervalsers moeten 150 tot 500 euro neerdokken. Dat wil zeggen dat De Lijn in de eerste acht maanden van dit jaar al voor minstens 356.925 euro boetes uitschreef aan 'e-fraudeurs'.

"In totaal hebben we dit jaar al ruim 34.200 pv's uitgeschreven voor zwartrijden", aldus Van de Vreken. "Circa een kwart wordt geseponeerd, omdat het om een abonnee gaat die zijn abonnement niet bij zich had."

4.246

pv's werden dit jaar al uitgeschreven aan zwartrijders met een vals sms-ticket, zowat 11% van alle niet-betalende klanten