Direct naar artikelinhoud

Vastgoedsector vreest radicale BIGBANG

De woonbonus moet anders, daarover is de vastgoedsector het eens. Maar er heerst een heilige schrik voor overhaaste beslissingen. 'Onze huizenmarkt steunt op de woonbonus. Dat verander je niet zomaar.'

"Ierland deed twintig jaar over de aanpassing van de fiscale stimuli voor het woonbeleid. Vlaanderen mag niet denken dat het in twintig dagen kan." Dajo Hermans, woordvoerder van het BIV (Beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars), benadrukt dat de gemiddelde Vlaming en bijgevolg de markt heel gevoelig reageert op elke verandering in het woonbeleid.

"De overheid heeft jarenlang gestimuleerd dat mensen een eigen huis kopen. Onze vastgoedmarkt is daardoor een van de betere in Europa. Heel het systeem radicaal omgooien zou geen goed idee zijn. We zijn voor een hervorming, bijvoorbeeld de fiscale aftrek laten afnemen in de tijd. Maar niemand wint bij een radicale bigbang. Onze huizenmarkt steunt vandaag voor een belangrijk stuk op de woonbonus. Dat verander je niet zomaar."

Lieven Janssens beaamt. Hij is expert bij Stadim, een studiebureau voor vastgoedprojecten. "De Vlaamse regering moet een coherente visie uitwerken. Het mag geen knip- en plakwerk worden van alle standpunten van de toekomstige regeringspartijen. Anders dreig je een kettingreactie te krijgen op de vastgoedmarkt."

Janssens vreest dat veel jonge dertigers geen huis meer zullen kunnen kopen, zoals dat vandaag het geval is. "Op zich is dat zeker geen ramp. Vandaag is 75 procent van de Vlamingen eigenaar van zijn woning, dat is erg veel. Het punt is dat die jonge mensen wel terecht moeten kunnen op de huurmarkt. Maar waar vind je een degelijke huurwoning, voor een scherpe prijs, met een paar slaapkamers? Dat is moeilijk, net omdat heel ons huidige woonbeleid gericht is op een huis kopen. De huurmarkt is daardoor het ondergeschoven kindje."

De vastgoedexpert pleit voor een dubbele aanpak: enerzijds de huurmarkt stimuleren, maar anderzijds ook het eigenaarschap niet verwaarlozen. "Een eigen woning is belangrijk, zeker voor gepensioneerden. Als je met een klein pensioentje nog huur moet betalen, kom je in de problemen. Dan krijg je Nederlandse toestanden, waarbij ouderen migreren. Dat is overigens ook slecht voor de economie want ze doen hun pensioen dan niet hier op maar in Spanje."

Volgens Hans Loose van Directmakelaar.be worden de komende maanden een belangrijke test voor de huizenmarkt. Hij vreest voor een vertrouwenscrisis. "De huidige woonbonus betekent voor een gezin een voordeel van een slordige 6.000 euro op jaarbasis. Dat komt overeen met een extra 75.000 euro die men extra kan betalen voor de woning."