© evr

Slagerij Renmans spreekt beschuldiging van dierenmishandeling tegen: “Klopt niets van”

“Renmans laat paarden lijden.” Dat staat te lezen op de website van dierenrechtenorganisatie Gaia, die eist dat de mensen massaal naar de slagerijketen mailen met de vraag om de mishandeling te stoppen. “Maar die beschuldigingen slaan nergens op”, luidt het bij Renmans. De beenhouwerij daagt Gaia daarom voor de rechter. De zaak wordt maandag behandeld in kortgeding.

Michaël Temmerman

Gaia beschuldigt slagerijketen Renmans van “deelname aan de mishandeling van paarden”, zo luidt het. Het gaat om het paardenvlees afkomstig uit Argentinië. “Een land waar traceerbaarheid en respect voor dierenwelzijn nagenoeg onbestaand is. Daarom vragen we met aandrang aan Beenhouwerij Renmans om dat vlees niet meer te verkopen.”

“Renmans is heel goed op de hoogte van de wantoestanden ter plaatse, maar blijft volharden in zijn onverzettelijkheid en blijft vlees van mishandelde paarden aanbieden.”

Leden van de dierenrechtenorganisatie trokken de straat op om klanten van Renmans “te confronteren met de verborgen werkelijkheid van het paardenleed”. “Alle ondervraagden waren uitermate geshockeerd”, luidt het. “Iedereen wou dat Renmans onmiddellijk stopte met het ondersteunen van dit ondraaglijk dierenleed.”

“Uit de context gerukt”

Volgens Rik Renmans, woordvoerder van de slagerijketen, zijn de beelden die aan de klanten getoond werden “volledig uit de context gerukt”. “Het gaat inderdaad om mishandelde paarden, maar het is helemaal niet duidelijk waar die beelden vandaan komen, laat staan dat wij er iets mee te maken hebben.

“Onze leveranciers nemen respect voor het dierenwelzijn op in hun lastenboeken”, luidt het in het persbericht van Renmans. “Die voorwaarden worden opgevolgd en onafhankelijk geauditeerd ter plaatse in de slachterijen. Dat komt nog bovenop de officiële controles in Argentinië door de Europese overheidsdiensten voor inrichtingen die hun producten wensen af te zetten op de Europese markt. Dierenwelzijn is hier onlosmakelijk een onderdeel van.”

Onafhankelijk onderzoek

Renmans verwijst daarmee naar de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van Respectful Life, een gezamenlijk initiatief van de Federatie van Belgisch Vlees (FEBEV) en de KU Leuven. Het gaat om een project dat - specifiek voor paardenvlees - garanties biedt op basis van objectieve informatie over het dierenwelzijn op basis van wetenschappelijk onderzoek. “Daarenboven is het project niet beperkt tot het vaststellen van het niveau van dierenwelzijn, maar het draagt in zich ook een garantie dat het dierenwelzijn permanent verbetert.”

Momenteel is er nog een onderzoeksteam ter plaatse in Argentinië om de nodige controles uit te voeren in analogie met het bezoek dat vorig jaar in november plaatsvond.

Het eindbesluit van het eerste onderzoek luidde als volgt: “Tijdens het bezoek werden in de slachthuizen geen niet-tolereerbare dierenwelzijnsinbreuken, die ten laste van de slachthuizen kunnen worden gelegd, vastgesteld. Het KU Leuven-team stelde vast dat de bedrijven aan hun personeel op gezette tijdstippen opleiding verschaffen en dat ook nauwkeurig registreren. (...) Bovendien kreeg het personeel in elk van de bezochte slachthuizen een basisopleiding met betrekking tot dierenwelzijn en omgaan met paarden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer