Direct naar artikelinhoud

Schedelbreuk maakt einde aan seizoen van Boonen

Een zware val in de Ronde van Abu Dhabi heeft een voortijdig einde gemaakt aan het wielerseizoen van Tom Boonen (34). Hij liep een breuk op aan het linkerslaapbeen. Vandaag volgt verder onderzoek.

Het seizoen van Tom Boonen begon desastreus met een val in maart in Parijs-Nice. Het eindigt even brutaal met een nieuwe crash in Abu Dhabi. De val gebeurde na goed 55 kilometer wedstrijd. Boonen volgde het wiel van de Nederlander Theo Bos. De weg was erg breed, maar de renners zochten toch de zijkant op, tegen de vangrails aan. Daar reed Bos over een stuk metaal. Bos crashte en toen ging Boonen overkop. De Zuid-Afrikaan Songezo Jim was de derde renner die neerging.

Boonen was er duidelijk het ergst aan toe. De renner, die de groene puntentrui droeg, bleef ruim een minuut roerloos liggen, zijn voet nog vast in het klikpedaal. "Hij was enkele ogenblikken buiten bewustzijn. Dat is normaal na zo'n val", zei wedstrijddokter Christos Karavolias in een eerste verklaring.

"Boonen was nogal traag in zijn reacties", vertelt de Italiaanse dokter Tredici, die Karavolias assisteerde. "Hij wilde opstaan, weer op zijn fiets stappen. We hebben hem voorzichtig laten rechtstaan. Verder fietsen was natuurlijk onmogelijk."

Bloed uit linkeroor

Op het asfalt had zich ondertussen een plas bloed gevormd. Boonen bloedde uit het linkeroor en uit een wonde aan de linkerkant van het hoofd. Hij werd meteen met een zieken-wagen naar het Sjeik Khalifa- ziekenuis overgebracht. De Spaanse ploegdokter José Ibarguren vergezelde Boonen. Ook Patrick Lefevere, de ploegleider van Etixx-QuickStep die donderdagavond in Abu Dhabi arriveerde en de wedstrijd in de ploegauto volgde, ging met Boonen naar het ziekenhuis.

Er volgde een lange radiostilte. Pas vier en een half uur later maakte de ploeg bekend dat Boonen een schedelbreuk van 10 à 15 centimeter had opgelopen achter het linkeroor. Boonen was gisteravond volledig bij bewustzijn en helder van geest. Hij bracht de nacht door in het Sjeik Khalifa- ziekenhuis, waar hij vandaag verder wordt onderzocht.

"Tom was erg bezorgd over het bloeden uit zijn linkeroor. Dat bleef ook in het ziekenhuis nog even doorgaan", vertelt Lefevere, die gisterennamiddag de hele tijd bij Boonen in het ziekenhuis bleef. Een hersenletsel werd door de dokters uitgesloten. Bijkomend onderzoek vandaag moet de laatste twijfels wegnemen. Over de duur van het herstel was gisteravond nog niets duidelijk.