Direct naar artikelinhoud

Baby te vondeling gelegd in plastic zak

Een veiligheidsagent vond zaterdagochtend een pasgeboren baby aan de ingang van het Paul Brienziekenhuis in Schaarbeek. Het jongetje was in een handdoek gewikkeld en lag in een plastic tas.

De baby verkeert in goede gezondheid. Het gerecht is een onderzoek gestart, maar van de moeder of de vader was er nog geen spoor.

De boreling werd rond 6.50 uur gevonden door Securitas-agent Sébastien Ntambué. "De baby was proper gemaakt, maar volgens mij was hij maar een paar uur oud", stelde hij. "De navelstreng hing er nog aan."

De politie is een onderzoek gestart naar de moeder van het kind, maar volgens politiewoordvoerder Roland Thiébault is het niet de bedoeling haar voor de rechtbank te brengen. "We willen haar op de hoogte brengen van de hulp die ze via het OCMW en andere instanties zou kunnen krijgen", klinkt het. Als de ouders na zes maanden niet gevonden zijn, kan het kindje worden geadopteerd.

De jongste vondeling bewijst volgens de Antwerpse organisatie Moeders voor Moeders dat in ons land meer vondelingenluiken nodig zijn. "België zou een voorbeeld moeten nemen aan Duitsland, waar intussen tachtig vondelingenluiken werden geopend, die al driehonderd borelingen redden. Antwerpen is bij ons de enige stad met een vondelingenluik", zegt woordvoerster Katrien Beyer.

"Het kindje dat in Brussel gevonden werd, lag gelukkig bij een ziekenhuis. Moeders in nood doen dat vaak niet en dumpen hun boreling in een vuilnisbak, uit schrik gepakt te worden. Met Moeders voor Moeders hebben we contact gelegd met verschillende ziekenhuizen. Vondelingenluiken zouden perfect geplaatst kunnen worden bij spoeddiensten. Daar is altijd iemand aanwezig en kan meteen gepaste medische hulp geboden worden. Jammer dat tot nu toe geen enkel ziekenhuis het initiatief genomen heeft."

Sinds de oprichting van het Antwerpse vondelingenluik twaalf jaar geleden werden er zes pasgeborenen in gelegd. Die kinderen werden daarna allemaal geadopteerd.