Direct naar artikelinhoud

Club Brugge rouwt om Fernand De Clerck

Club Brugge-oud-voorzitter Fernand De Clerck overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij werd 83. Met negen landstitels, vijf bekerzeges en twee Europese finales was hij zonder concurrentie de meest succesvolle voorzitter.

Fernand De Clerck werd op 26 mei 1973 als derde generatie van de Brugse ondernemersfamilie De Clerck in de voorzittersstoel van Club Brugge geïnstalleerd.

Hoewel Club op 8 april 1973 kampioen van België was geworden, kwam Fernand De Clerck niet in een gespreid bedje terecht. Club Brugge was in de laatste bewindsjaren van De Clercks vader ook in woelige financiële wateren beland. Al te dure contracten voor buitenlandse (vooral Nederlandse) trainers en spelers hadden het team na vijf tweede plaatsen eindelijk aan de landstitel geholpen, maar die ongebreidelde koopzucht bleek een put van zowat 20 miljoen Belgische frank in de clubkas te hebben geslagen. De Clerck wendde zich tot de toenmalige CVP-burgemeester van Brugge, Michel Van Maele, die een consortium van zakenpartners rondom zich verzamelde om Club in een nieuw stadion (Olympia, het huidige Jan Breydel) een nieuwe toekomst te bieden.

De dagelijkse leiding van de club en de transferbevoegdheden legde Van Maele, die afgevaardigd bestuurder van een nieuwe vzw was geworden, in handen van zijn vertrouwensman Antoine Vanhove. Fernand De Clerck had er geen probleem mee dat de functie van voorzitter voornamelijk protocollair werd, al gaf hij de onderhandelingen over trainerscontracten nooit uit handen.

In de schaduw van de tandem Van Maele-Vanhove leidde Fernand De Clerck zijn club tijdens de beginjaren in Olympia naar drie opeenvolgende landstitels en twee (telkens tegen Liverpool verloren) Europese finales onder de Oostenrijkse succestrainer Ernst Happel. Daarna werd Club ook met Han Grijzenhout, Henk Houwaart, Georges Leekens, Hugo Broos en Eric Gerets kampioen, werd het recordhouder van de Belgische bekerzeges en haalde het als vaste waarde op de Europese scène ook nog tweemaal de halve finales.

Toen de opvolging van Gerets als trainer in de lente van 1999 geen eenvoudig dossier bleek, kwam onverwacht een einde aan de 62 jaar durende 'dynastie De Clerck' bij Club. Fernand De Clerck botste met de emotionele vulkaan die Antoine Vanhove was. Een tweespalt die tot een breuk leidde. De Clerck werd weggestemd, Michel Van Maele promoveerde zichzelf tot voorzitter.

Fernand De Clerck zou pas na het overlijden van de vroegere burgemeester en het aantreden als voorzitter van Michel D'Hooghe terugkeren naar de wedstrijden van Club en de titel van erevoorzitter aanvaarden.