Direct naar artikelinhoud

Dexia bang voor verkiezingen

Een al te lange regeringsvorming na 25 mei dreigt een pijnlijke zaak te worden voor de Frans-Belgische restbank Dexia. 'Als de Belgische 'spread' oploopt, dan zullen we meer moeten betalen voor onze leningen', waarschuwt CEO Karel De Boeck.

Dexia kijkt met een bang hartje naar de komende verkiezingen. Een lang aanslepende regeringsvorming op federaal niveau zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de restbank, die met staatswaarborgen van onder meer België overeind wordt gehouden.

Mogelijk hebben de markten minder vertrouwen in België als de onderhandelingen te lang duren en vragen ze een hogere risicopremie. Dan gaat de zogeheten spread - het renteverschil met Duitsland - stijgen, zoals ons land eind 2011 reeds meemaakte, toen de vorming van de regering Di Rupo bleef aanslepen.

Omdat België borg staat voor Dexia, heeft een hogere spread ook gevolgen voor de leningen van Dexia en zal de probleembank ook meer rente moeten betalen om zich te financieren op de kapitaalmarkt.

Dexia ziet de bui al hangen. Daarom hebben CEO Karel De Boeck en zijn team reeds geanticipeerd op een mogelijke politieke blokkering in België. De bank heeft dit jaar zijn financiering van 10 à 11 miljard zo goed als rond. Waardoor er dit jaar geen negatieve financiële gevolgen zullen zijn. "Maar vanaf volgend jaar dreigen er mogelijk wel problemen", zei De Boeck.

Het dossier Dexia hangt als een zwaard van Damocles boven de Belgische staatsfinanciën. Een mogelijk faillissement van de Frans-Belgische bank, die door roekeloze investeringen kopje onder ging, loopt in de tientallen miljarden euro, waarvan meer van de helft voor rekening van ons land.

Failliet gaan is dus geen optie. Vandaar dat er gekozen werd om de bank langzaam te laten uitdoven, een proces dat minstens nog 30 jaar kan duren en bijzonder complex is. Karel De Boeck noemde Dexia onlangs in een interview een "grote mikado, waarbij je stokje voor stokje voorzichtig wegneemt".

Gevaar

Om duidelijk te maken wat voor een gevaar Dexia vertegenwoordigt, geven we enkele cijfers. Voor zijn val in 2008 had Dexia in totaal 650 miljard euro op zijn balans staan. Eind vorig jaar woog de grootste 'bad bank' van Europa nog 223 miljard euro, iets minder dan de omvang van KBC. Een jaar eerder was dat nog 357 miljard, evenveel als de volledige Belgische economie.

De Boeck is fier dat hij de omvang van Dexia op een jaar tijd met 134 miljard euro heeft afgebouwd. Maar een garantie dat de Belgische belastingbetaler op beide oren kan slapen, durft hij niet geven. Daarvoor zijn de risico's nog te groot. Dexia blijft de verliezen opstapelen. Een miljard euro in 2013. 148 miljoen in het eerste kwartaal van 2014. Nieuwe Europese regelgeving en de stresstests waaraan Europa zijn banken onderwerpt, dreigen voor nieuwe problemen te zorgen.

Toch claimt de bankier, die jarenlang bij Fortis aan de slag was, de zaken onder controle te hebben. Alle leefbare onderdelen van Dexia zijn intussen verkocht. Belfius, dat eind 2011 werd afgesplitst van Dexia en als staatsbank opereert, komt niet meer in gevaar indien er bij Dexia accidenten zouden gebeuren. En ook de risico's voor de waarborglanden verminderen. Dexia doet momenteel een beroep op 65 miljard euro aan staatsgaranties van de 85 miljard euro die beschikbaar is. Over één jaar zou dat bedrag kunnen zakken tot 45 miljard, waarvan iets meer dan de helft voor België. "We zorgen ervoor dat de boel niet explodeert, maar voor de rest ruimen we nog elke dag puin", aldus De Boeck.