Direct naar artikelinhoud

'Eurosceptici worden grote winnaars verkiezingen'

Eurosceptische partijen zullen de grote winnaars zijn bij de verkiezingen voor het Europees Parlement maar het aantal zetels dat ze krijgen blijft ver achter dat van de pro-Europese sociaal- en christendemocraten. Dat blijkt uit een opiniepeiling.

Votewatch, de Brusselse 'waakhond' die de pan-Europese peiling samenstelde, voorspelt een gevoelig verlies voor de Europese Volkspartij. Bezetten de christendemocraten nu nog 274 zetels (35,8 procent van het totaal), in het Europarlement na de verkiezingen eind mei is dat verminderd tot 202 zetels (26,9 procent).

De sociaaldemocratische fractie wordt volgens Votewatch de grootste in het nieuwe parlement. Zij gaat van 194 zetels nu (25,3 procent) naar 221 zetels (29,4 procent).

De politicologen van Votewatch waarschuwen dat de strijd tussen christen- en sociaaldemocraten nog niet gestreden is. "We zitten nu 12 weken voor de verkiezingen, de campagne moet nog beginnen. Het wordt een nek-aan-nekrace tussen deze twee partijen", aldus Votewatchanalist Simon Hix. De grootste partij maakt na de verkiezingen de meeste kans de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te leveren. De kandidaat van de sociaaldemocraten is de Duitser Martin Schulz, de huidige voorzitter van het parlement.

De eurosceptische en eurofobe partijen winnen volgens Votewatch fors, vooral in Frankrijk (Front National) en Italië (Vijfsterrenbeweging). Ze zouden 29 procent van de zetels krijgen, tegen 20 procent nu. Volgens Hix is deze verschuiving het gevolg van de eurocrisis. Alles bij elkaar komen de anti-Europese partijen straks uit op 220 van de 751 zetels, bijna 70 zetels meer dan nu. Omdat de eurosceptische partijen onderling verdeeld zijn, is het vraag of ze een fractie zullen vormen om daarmee invloed op het Europees beleid uit te oefenen.

Hoe dan ook steekt hun zeteltal schril tegen het blok van de pro-Europese sociaaldemocraten, christendemocraten, liberalen en groenen. Die zijn samen goed voor ruim 70 procent van de zetels. Hix voorziet dat onder druk van het eurosceptische blok de pro-Europese partijen meer gaan samenwerken in "een grote coalitie". "De lange schaduw van Berlijn trekt over Brussel", aldus Hix, verwijzend naar de coalitie van christen- en sociaaldemocraten in Duitsland.

Votewatch is een onafhankelijke organisatie die onder meer het stemgedrag van Europarlementariërs en lidstaten in kaart brengt. Voor deze opiniepeiling maakte Votewatch gebruik van representatieve steekproeven in de lidstaten.