Direct naar artikelinhoud

'Boonen, Gilbert en ik zitten op dezelfde lijn'

Kevin De Weert (33) is de nieuwe Belgische wielerbondscoach. Hij volgt Carlo Bomans op. De redenen? De Antwerpenaar is een goede communicator, is mee met de modernste trainingsmethodes, voelt wat er leeft bij de renners en weet hoe hij een koers tactisch moeten aanpakken. Alleen die leeftijd; hij is jonger dan Boonen.

Kevin De Weert heeft meteen ja gezegd toen het aanbod kwam. "Toen ik zes maanden geleden bij de bond aan de slag ging als development coach had ik dit als einddoel in gedachten. Ik wilde ooit bondscoach worden, dat stond vast. Ik kon alleen niet weten dat het zo snel ging komen. Ik ben jong, dat klopt, maar ik heb er zin in."

Hij beseft evenwel dat hij nog veel moet leren. "Gelukkig kan ik terugvallen op een team", zegt De Weert. "Ik kan nog bij Carlo Bomans terecht als ik vragen heb. Plus, ik heb al kunnen warmdraaien in Richmond, waar ik als assistent-coach veel met de profs heb opgetrokken. Ik heb dertien jaar gekoerst, altijd bij grote ploegen. Ik weet hoe daar gewerkt wordt. Ik wil die moderne manier van werken overbrengen bij de bond. Ik wil voor een nog betere begeleiding en omkadering zorgen. Bomans had het nadeel dat hij minder tijd had omdat hij ook de junioren onder zijn hoede had."

Open communicatie

De Weert is de jongste bondscoach ooit. Hij is zelfs twee jaar jonger dan Tom Boonen en maar even oud als Philippe Gilbert. Kan dat geen probleem zijn? "Neen. Dat is net mijn sterkte", weerlegt hij. "Ik ken Boonen, ik ken Gilbert, ik ken Van Avermaet, ik ken alle grote namen persoonlijk. Dat zijn vrienden. We zitten op dezelfde lijn."

Kan hij ook boven hen staan als de tactiek moet worden bepaald? "De tactiek wordt altijd samen met de renners bepaald. Dat is bij de ploegen ook zo." Maar gaat hij Van Avermaet als kopman durven uitspelen boven Boonen en Gilbert, als dat moet? "Alles op één kopman zetten, is riskant. Je moet altijd meerdere ijzers in het vuur hebben", vindt De Weert. "Los daarvan, mijn wil is geen wet. Dat is bij geen enkele bondscoach zo. Ik heb zelf vijf WK's gereden, met Boonen en Gilbert. Daar is nooit discussie geweest over de tactiek."

Over de selecties wordt soms wel ruzie over gemaakt. "Geen enkel probleem", zegt de nieuwe bondscoach. "Zolang ik maar argumenten heb. Je moet kunnen uitleggen waarom je iemand meeneemt of thuislaat. Ik zal daar correct in zijn. Als Boonen een knecht mee wil en ik zie dat niet zitten, dan zal ik eerlijk zeggen waarom. Ik ben als renner al die jaren correct geweest, daarom werd ik geapprecieerd in het peloton. Als bondscoach ga ik door op dezelfde manier. Je moet durven kiezen. Een selectie waar geen kritiek op komt, is geen goede selectie."

Zijn taak is om voor medailles te zorgen. Toch zijn het vooral de renners die voor prijzen moeten zorgen, stelt De Weert. "Ik moet zorgen dat de juiste namen aan de start staan. Ik duw niet op de pedalen."

Wat nog opvalt: zijn relatie met Bomans blijft uitstekend, ook al neemt hij zijn job in. "Ik volg hem op, maar ik neem niet zijn job af", corrigeert De Weert. "Ik wil absoluut geen potenzager zijn. Ik heb een goede band met Carlo. Toen ik junior was, vertrouwden mijn ouders op Bomans, die toen al bondscoach was. Hij was ook de eerste die me vroeg of ik bij de bond wilde komen werken. Hij heeft me zelfs gevraagd of ik het zag zitten om hem ooit op te volgen."

Druk op Bomans te groot

Bomans blijft zijn rol wel vervullen bij de junioren. "Ik heb mijn hart gevolgd", zegt hij. "De combinatie van beide jobs was niet meer houdbaar, zeker niet in een jaar met Olympische Spelen, WK en EK. Ik kies voor de jeugd, dat is mijn eerste liefde."

"Wij waren niet ontevreden over het werk van Bomans", benadrukt bondsvoorzitter Tom Van Damme. "Ook in Richmond heeft het koersverloop aangetoond dat zijn keuzes juist waren. Maar na elf jaar was de druk te groot geworden."

Een keuze voor vernieuwing dus. Met De Weert komt er een meer dynamische en mondige coach aan het roer. "Het is normaal dat het profiel van 2016 niet meer hetzelfde is als in 2005", zegt Van Damme. "Kevin heeft aanzien binnen het peloton en heeft een goed imago bij de media en het publiek. Weinig ervaring? Ik was onder de indruk. Hij heeft een visie. De manier waarop hij de samenwerking tussen de ploegen, de vedetten en de bond ziet, heeft me overtuigd."