Direct naar artikelinhoud

Farmaceutica Solvay kost Abbott half miljard

Abbott nam in het derde kwartaal 513 miljoen dollar (367 miljoen euro) kosten in de boeken voor de overname van Solvay Pharmaceuticals. Abbott rekent in totaal op 1,3 miljard dollar (0,9 miljard euro) lasten voor de integratie van het bedrijf. Daarbij zullen 3.000 jobs sneuvelen.

Abbott boekte in het derde kwartaal 891 miljoen dollar (637 miljoen euro) nettowinst, of 57 dollarcent per aandeel. Dat is 40 procent minder dan vorig jaar, te wijten aan de kosten verbonden aan de overname van en herstructurering bij Solvay en aan de terugroeping van het diabetesmedicijn Meridia.

Investeringen

Blackrock plukt vruchten overname Barclays-tak

Blackrock, ’s werelds grootste fondsenboetiek, komt steeds duidelijker naar voren als een winnaar van de crisis. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal 551 miljoen dollar (397,5 miljoen euro) nettowinst, bijna drie kwart meer dan over het derde kwartaal van 2009. De activa onder beheer, een goede graadmeter voor het succes van de vermogensbeheerder, zwollen aan tot 3.446 miljard dollar (2.468 miljard euro), of 9 procent meer dan in het tweede kwartaal en 140 procent meer dan in het derde kwartaal van 2009.

Hefboomfondsen slikken crisis door

De hefboomfondsindustrie heeft de financiële crisis verteerd. In het derde kwartaal trokken hefboomfondsen 19 miljard dollar (14 miljard euro) vers kapitaal aan, de grootste instroom sinds eind 2007. Bovendien kon het doorsneehefboomfonds in het derde kwartaal een return van 5,2 procent voorleggen. Dat maakte Hedge Fund Research bekend. Alles samen deed dat de intrinsieke waarde van de globale hedgefundindustrie met 120 miljard dollar oplopen tot 1.770 miljard dollar (1.267 miljard euro), een record. Vooral value- en macrofondsen zijn populair bij beleggers. De eerste doen aan arbitrage, de tweede trachten winst te boeken door mee te surfen op trends.