Direct naar artikelinhoud

Turtelboom in trouble

Vlaams minister van Begroting en Energie Annemie Turtelboom lijkt wel een schietschijf. Dadendrang heeft de liberale minister te over, maar net die eigenschap breekt haar nu zuur op.

Dat er wel een paar dagen miserie van zou komen, daar had Turtelboom allicht rekening mee gehouden. Maar ondertussen zijn we bijna een week verder en is haar beslissing om de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten aan te pakken nog altijd het thema van de dag.

Meer zelfs: naast de kritiek op de 'Turteltaks' stelt de Inspectie van Financiën vragen bij haar voorstellen om de verkeersbelastingen te vergroenen. En alsof het niet op kan, neemt stand-upcomedian Wouter Deprez haar in het vizier omdat ze het geld in het compensatiefonds voor bossen niet wil vrijmaken.

Turtelboom weert zich op alle fronten. Over de Turteltaks en de kritiek dat de gezinnen verhoudingsgewijs meer moeten bijdragen dan de bedrijven: "Dat klopt helemaal niet. Wie de cijfers nakijkt, ziet dat bedrijven nu 50 procent van de inspanning op zich nemen. Tot nu toe was dat 43 procent." Over de kritiek op de verkeersbelastingen: "We leggen een coherent pakket hervormingen op tafel. Als je de kaart van het fijn stof in Europa bekijkt, kleurt Vlaanderen dieprood. Dat komt omdat we nu eenmaal veel meer diesels hebben. Ik wil daar wat aan doen." En over het bosfonds: "Dat is minister Schauvliege haar bevoegdheid."

Sturm und Drang

Nog niet zo lang geleden was Turtelboom hot in de politiek. Als binnenlandminister leek ze bijna onaantastbaar. Er kwam soms wel kritiek, maar die gleed snel af van de 'superminister'. Op justitie, een zware post, verloor ze in de vorige regeerperiode een deel van haar aura. Vandaag schiet er weinig van over.

Het is zoeken naar een verklaring. Bij een rondvraag binnen het Vlaams Parlement en de regering komt een opmerking altijd boven: Turtelboom heeft een Sturm und Drang-stijl, mooi, maar die leidt nu te vaak tot slordigheid in haar dossiers en overhaaste uitspraken die niet helemaal blijken te kloppen.

De factieleider van sp.a in het parlement, Joris Vandenbroucke: "Na verloop van tijd weet je niet meer wat je mag geloven van Turtelboom. Zijn haar voorstellen wel doorgesproken met de coalitiepartners? Heeft ze haar huiswerk goed gemaakt? Vertelt ze ons wel de volledige waarheid?"

De fractieleider van Groen, Björn Rzoska: "De dossiers van Turtelboom hangen vaak met haken en ogen aan mekaar. Ik heb al heel wat verslagen van de Inspectie van Financiën gelezen de laatste jaren. Zelden was dat controleorgaan zo scherp als voor Turtelboom. Ze zegt veel, maar de inhoud blijft achter."

Binnen de meerderheid ligt openlijk praten over een minister gevoelig. Maar ook daar komt de vaststelling terug: foutloos is het parcours van Turtelboom niet. "Ze weet al een jaar dat de groenestroomcertificaten moeten doorgerekend worden. Dat haar communicatie nu nog in de soep draait, is niet goed."

Als het over de Turteltaks gaat, geeft wel iedereen toe - meerderheid en oppositie - dat Turtelboom geen fraai dossier heeft geërfd. Iedereen die van veraf of dichtbij bekend is met het zonnepanelendossier, wist dat er een tijdbom onder de stroomfactuur lag. Je kan haar moeilijk verwijten dat ze die aanpakt.

Strontdossier

Het moet ook gezegd: op veel hulp van haar minister-president Geert Bourgeois (N-VA) of haar collega-ministers, moet Turtelboom niet echt rekenen. In dat opzicht is het ieder voor zich in de centrumrechtse coalitie. Deze week deed niemand zijn mond open om haar een beetje uit de wind te zetten. Veel uitvluchten worden daar ook niet voor gezocht: "Je kan moeilijk van iemand verwachten dat ze dit strontdossier op zich gaan nemen om Turtelboom te helpen."

Tijdens de discussie over de Turteltaks gisterenmiddag in het parlement weerde Turtelboom zich eerst bijna alleen vanop de regeringsbanken. Alleen Bourgeois was op de afspraak, hij hield het bij korte interventies. Door haar eigen partijgenoten werd de minister wel constant bijgestaan. Er zijn dan wel geruchten dat het niet botert tussen Turtelboom en fractieleider Bart Somers - die laatste greep net naast een ministerpost. Gisteren stond hij vol achter haar.

Turtelboom nuanceert de moeilijkheden van de laatste dagen. Dat de drie dossiers net allemaal samenkomen, is toeval. En meer fundamenteel: "We zijn met een aantal grote hervormingen bezig. Ik weet dat er dan tijd nodig is om alles goed uit te leggen. Maar dat zal ik zeker blijven doen."