Direct naar artikelinhoud

Standbeeld stichter Zimbabwe in Oxford onder vuur

Een groep studenten in Oxford wil het standbeeld van Cecil Rhodes niet langer zien in de universiteitsstad. Meer nog: ze eisen dat de universiteit gezuiverd wordt van alle koloniale banden.

Rhodes is de stichter van Rhodesië, het hedendaagse Zimbabwe. Het beeld staat tegen de muur van de monumentale Rhodes Building, eigendom van het Oriel College, zijn alma mater. Bij zijn dood in 1902 had Rhodes 2 procent van zijn nalatenschap geschonken aan de universiteit.

Rhodes was zeer rijk geworden in de diamantindustrie. In 1888 richtte hij de bekende onderneming De Beers op.

Voor de een was hij de grote man van het Britse kolonialisme in zuidelijk Afrika, voor de ander de racistische vader van het apartheidsregime.

De studenten zetten hem duidelijk in de tweede categorie. Hun actiegroep, Rhodes must fall, bestaat grotendeels uit studenten van het linkse Wadham College. Zij vinden dat de aanwezigheid van Rhodes bijdraagt aan een 'cultuur van dominantie en onderdrukking' in Oxford. Met luide demonstraties eisen ze de verwijdering van het standbeeld. De studenten zijn geïnspireerd door een soortgelijk protest in Kaapstad dat eerder dit jaar leidde tot de val van een standbeeld daar.

De grieven van Rhodes must fall gaan nog verder dan het beeldhouwwerk. De groep wil 's wereld bekendste universiteit zuiveren van alle koloniale banden. Dat kan ook het einde betekenen van het Rhodes Scholarship, waarvan onder anderen Bill Clinton en Naomi Wolf gebruik hebben gemaakt. Tegenwoordig studeren veel studenten uit ontwikkelingslanden met behulp van die prestigieuze studiebeurs.