Direct naar artikelinhoud

Defour in lappenmand tot play-offs

Coach Dominique D’Onofrio hoopt Defour midden maart te recupereren voor play-offs I. ‘Ik ga mijn best doen om vroeger terug te zijn’, maakt Defour zich sterk.

Toen zijn rechterschouder vorige zaterdag in de match tegen STVV voor de derde keer sinds maart 2008 uit de kom schoot, werd het meteen duidelijk dat Defour niet kon ontsnappen aan een heelkundige ingreep. Bleef de vraag wanneer die zou plaatsvinden. In gezelschap van zijn manager, Paul Stefani, besprak Defour gistermiddag de situatie met Luciano D’Onofrio en Pierre François. Daarbij ging het niet om kalendertoestanden, maar om de gezondheid van de speler. Samen beslisten ze de operatie zo snel mogelijk te laten uitvoeren. Dat zal maandag gebeuren in het AZ Monica van Deurne door Geert Declercq.

“Dit is het beste voor mijn gezondheid”, aldus Defour. “Dinsdag ben ik bij dokter Declercq geweest. Die verzekerde mij dat dit niet mijn laatste schouderontwrichting zou zijn, zolang ik de operatie uitstelde. Luciano D’Onofrio en Pierre François toonden zich heel begripvol voor mijn situatie. Ze begrepen dat ik mijn gezondheid niet in gevaar wil brengen. Verder spelen met de blessure leek ook hen niet verstandig. Ofwel zou ik mij in de duels niet vol kunnen geven, ofwel liep ik het risico op een nieuwe ontwrichting. Dat was een alles behalve ideaal vooruitzicht. Ook omdat een ontwrichting geweldig veel pijn doet. Je krijgt een pijnscheut en nadien voel je heel je lichaam warm worden. Ondraaglijk. Ik neem mijn vriend Odoi niets kwalijk. Blijkbaar heeft mijn schouder slechts een licht contact nodig om uit de kom te gaan.”

“De dokters voorzien dat het drie maanden duurt vooraleer ik weer kan spelen”, vervolgt Defour. “Ik ga mijn best doen om vroeger terug te zijn. Veel van mijn conditie zal ik niet verliezen. Ik kan individueel blijven trainen en ook met de bal. Alleen de contacten zal ik de eerste maanden moeten mijden. Of ik begin januari meega op stage, weet ik nog niet. Hoe dan ook, zodra de schouder in orde is, zou het vrij vlug moeten staan. Ik maak van de schouderoperatie ook gebruik om een kleine ingreep te laten uitvoeren aan mijn kuiten. In volle inspanning zetten die te fel uit, waardoor ik snel krampen krijg. Daar zou ik dan ook ineens van verlost moeten zijn. Een ongelegen moment met het oog op een transfer? Daar heb ik nog geen moment aan gedacht. Mijn gezondheid komt op de eerste plaats.”

In het verleden dienden Preud’homme en vooral Bölöni zich te schikken in de afwezigheid van Defour (vorig seizoen speelde de Gouden Schoen 2007 slechts 13 competitiematchen en miste hij de Champions Leaguecampagne). Nu is het de beurt aan D’Onofrio.

“Iedereen is vervangbaar, maar elke groep bevat spelers die uitermate belangrijk zijn voor het geheel”, aldus de coach van Standard. “Steven behoort bij ons tot die categorie. Het is niet aan één iemand, maar aan het collectief om zijn afwezigheid op te vangen. Alles door elkaar gooien, ga ik niet doen. Daar is geen reden toe. De ploeg draait langsom beter... al zijn de meningen daarover blijkbaar verdeeld. We gaan trachten de best mogelijke wisseloplossing te vinden, zonder van ons spelschema af te wijken. Angeli en Mangala komen in aanmerking om de positie van Defour over te nemen.”

Te beginnen met het duel tegen kortrijk van vanavond. “De West-Vlamingen zijn best te vergelijken met Westerlo”, aldus nog D’Onofrio. “Dat zijn ploegen die, hoewel ze tot de ‘kleintjes’ behoren, in alle omstandigheden mee voetballen en dat verduiveld goed doen. En aangezien wij ook een ‘kleintje’ zijn, verwacht ik een zeer evenwichtige match.”