Direct naar artikelinhoud

De jacht op de quizzende vrouw

Quizzen en vrouwen, het blijft een moeilijk huwelijk. En dus doet Blokken nog maar eens een oproep aan vrouwelijke kandidaten om zich in te schrijven. 'Maar dat wil niet zeggen dat de selectiedrempel voor hen lager ligt.'

"Wat is het leven zonder vrouwen? Niets!" Het is een bevlogen Guy Verhofstadt die in het Europees Parlement een bevlogen rede houdt om vrouwen ervan te overtuigen zich in te schrijven voor Blokken, toevallig ook het lievelingsprogramma van de Griekse premier Tsipras, omdat op het einde van elke aflevering altijd veel geld uitgedeeld wordt. Vijf minuten duurt het slechts om je in te schrijven, voegt Verhofstadt er druk gesticulerend aan toe.

Met het filmpje, waarin stemimitator Dirk Denoyelle Verhofstadt nabootst, doen Eén en Blokken een nieuwe poging om het aantal vrouwelijke kandidaten op te krikken. Want net zoals je in de schoolrefter of de parochiezaal telkens meer mannen dan vrouwen ziet quizzen, krijgt ook het Eén-programma veel meer kandidaturen van mannen binnen. Slechts een kwart tot een derde van de inschrijvingen komt van vrouwen, schat René Bijnens, een van de eindredacteurs van Blokken, die ook de preselecties doet. "Het is nog niet zo erg dat we nu al met een tekort aan vrouwen kampen. Tot nu toe komen we er nog altijd net, maar het zou goed zijn om wat marge te hebben."

Blokken kampt daarmee met hetzelfde probleem als de meeste andere quizzen op televisie - ook bijvoorbeeld De Canvascrack moest vroeger regelmatig een oproep doen om vrouwelijke kandidaten warm te maken. Maar voor Blokken is het probleem extra nijpend, omdat de dagelijkse quiz niet alleen veel kandidaten nodig heeft, maar ook omdat de quiz voor zichzelf de lat hoog heeft gelegd: ondanks het grote onevenwicht in het aantal inschrijvingen is op het scherm alles mooi verdeeld en nemen net zoveel mannen als vrouwen mee.

"Er wordt van ons ook verwacht dat we voldoende vrouwen in beeld brengen", zegt Kristel Bruffaerts, de producer van de dagelijkse quiz. De VRT moet volgens zijn beheersovereenkomst met de Vlaamse regering daar ook inspanningen voor doen: in de programma's moeten minstens 33 procent vrouwen aan bod komen. Vorig jaar bedroeg dat voor alle VRT-programma's samen 35,3 procent, maar Blokken doet het dus nog een stukje beter.

Mede daardoor komen de vrouwen die door de selecties raken veel sneller op het scherm, en raakt de reserve sneller uitgeput. Om dat een beetje op te lossen zou je de selectiecriteria voor vrouwen wat kunnen versoepelen, maar dat is volgens René Bijnens nooit een optie geweest. "Wij doen niet aan positieve of negatieve discriminatie. De strenge preselecties zijn voor iedereen gelijk. Het zou bovendien geen zin hebben om de drempel voor vrouwen wat te verlagen: in de studio krijgt iedereen toch dezelfde vragen voorgeschoteld."

Nieuwe Vlamingen

Vrouwen mogen zich dan moeilijker inschrijven, met de nieuwe Vlamingen gaat het nog moeizamer. Cijfers zijn er niet, maar die liggen nog een stuk lager. Voorlopig wordt er nog niet aan gedacht om ook voor die groep een oproep te lanceren.

"De beste reclame is nog altijd als er een nieuwe Vlaming deelneemt, zoals onlangs nog gebeurde toen twee Italianen het tegen elkaar moesten opnemen", zegt René Bijnens. "Mensen zien dat en schrijven zich dan spontaan in. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen: hoe beter de mix en hoe meer je een dwarsdoorsnede van de Vlaamse bevolking ziet in Blokken, hoe beter dat is voor het programma."

Blokken, elke werkdag om 18.30 uur op Eén. www.een.be/blokken.