Direct naar artikelinhoud

De Buyst uitgesloten na ongeoorloofd manoeuvre

Jasper De Buyst (20) kent nu ook de keerzijde van de medaille. Het voorbije halfjaar leek alles wat hij aanraakte in goud te veranderen, maar het WK in Colombia draaide uit op een catastrofe. De topfavoriet in het omnium werd vrijdagnacht gediskwalificeerd na een ongeoorloofd manoeuvre.

Consternatie vrijdagnacht: halfweg de afvalling, het derde van zes onderdelen in het omnium, wordt De Buyst opgeroepen om de wedstrijd te staken. Nochtans heeft iedereen duidelijk gezien dat de Colombiaan Arango Carvajal als laatste over de streep kwam in de tussenspurt. Onze landgenoot protesteert heftig en rijdt druk gesticulerend verder. Bondscoach Peter Pieters probeert de jury vanaf de zijlijn duidelijk te maken dat er een vergissing is gebeurd. In de chaos wordt de race twee ronden geneutraliseerd, maar het verdict blijft hetzelfde: De Buyst moet afstappen en wordt gediskwalificeerd omdat hij niet snel genoeg is ingegaan op het bevel van de jury.

Blijkbaar heeft De Buyst op de blauwe band naast de piste gereden en dat is verboden. Zoiets gebeurt wel vaker, maar renners worden normaal alleen uit koers genomen als ze voordeel halen uit hun manoeuvre. "Dat was hier niet het geval", aldus delegatieleider Frederik Broché. "Jasper moest even uitwijken door een beweging van de Fransman Boudat. Hij probeerde geen plaatsen te winnen. Integendeel, hij werd voorbijgestoken en probeerde een valpartij te vermijden."

Zelf wilde De Buyst dit weekend nauwelijks reageren, daarvoor was hij te ontgoocheld. "Ik ben honderd procent zeker dat ik niks misdaan heb", zei hij. "De jury heeft gefaald. Ik ben hier ziek van."

Kenny De Ketele moest zaterdag dan weer opgeven in de puntenkoers na een val. "Ik zat achteraan toen twee jongens voor me vielen", zei hij. "Ik kon ze niet ontwijken. Mijn ribben zijn het ergst geraakt: ze zijn niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Zeer pijnlijk."

Bij de vrouwen startte Jolien D'Hoore uitstekend in het omnium. Na drie van de zes onderdelen stond ze op de derde plaats. De wedstrijd eindigde de voorbije nacht. De Amerikaanse Hammer leek af te stevenen op goud.