Direct naar artikelinhoud

Mededinging heeft 'ernstige twijfels' bij krantenfusie

Het auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft ernstige twijfels bij Het Mediahuis, de fusie tussen de mediagroepen Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) en Concentra (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg). Dat meldt De Tijd. Het auditoraat vraagt een diepgaand onderzoek naar de alliantie. Het Mededingingscollege moet nu oordelen of het de vraag opvolgt.

Het auditoraat onderzocht de voorbije weken de alliantie tussen Concentra en Corelio. Daarbij werd onder andere ook aan sectorgenoten van Corelio en Concentra gevraagd wat zij van de op stapel staande alliantie vinden. Mede op basis van de bezwaren die daaruit naar voren kwamen, oordeelde het auditoraat nu dat er extra onderzoek nodig is om te kijken of de fusie geen ongezonde situatie veroorzaakt die de competitie kan belemmeren. "In dit stadium zijn er te veel onduidelijkheden in het onderzoek die nog moeten worden weggewerkt", verklaarde auditeur Bart Stulens aan De Tijd. Wat die zijn, is niet bekend.

Concentra en Corelio maakten eind juni bekend dat ze de kranten en digitale activiteiten van beide groepen wilden samenbrengen in de nieuwe joint venture Het Mediahuis. Bij het bekendmaken van het nieuws verklaarden beide uitgeefgroepen goede hoop te hebben dat de fusie zonder problemen uitgevoerd zou kunnen worden. Als Het Mediahuis mag doorgaan, zou het de grootste krantenuitgever van Vlaanderen worden. Nu is dat nog De Persgroep (De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Tijd).