Direct naar artikelinhoud

Herman StamDe Telegraaf ‘Niet te veel gewicht aan hangen’

“België heeft ook weer eens een prijs gewonnen: dat is zo’n beetje de grap waarmee mijn collega’s reageren op het wereldrecord formeren. Naar ik verneem vinden de festiviteiten plaats in Gent? Ik schrijf morgen (vandaag, WD) twee stukken voor de krant. Eentje over prins Laurent en eentje over het wereldrecord. Dat tweede artikel zal langer zijn, de foto bij Laurent zal groter zijn (lacht).

“Ik woon nu twee jaar in België en het bevalt me hier enorm. Van de fameuze communautaire spanningen merk ik in mijn eigen buurt - ik woon in Sint-Pieters-Woluwe - maar weinig. Van de krantenboer tot de slager: de meeste mensen doen gewoon hun best om elkaars taal te spreken en om goed samen te leven.

“Sommige stukken in buitenlandse kranten wekken de indruk dat jullie elkaar bijna de hersens inslaan. Dat beeld spoort niet met mijn praktijkervaring. ‘Maak tempo en maak ons niet de risee van Europa’, dat is, als je ’t mij vraagt, wat de meeste Belgen willen van hun politici. De communautaire kwestie speelt naar mijn aanvoelen veel meer in de Wetstraat dan in de Dorpsstraat. Daar wordt hard gebikkeld en stevig gedebatteerd. Bart De Wever kan het wel. Fantastische retoriek, heeft die man. Kan heel goed zijn punt maken. Daar kunnen de meeste politici in Den Haag nog wat van leren. Aan de andere kant zijn een Maingain of Milquet best wel quotable.

“De crisis is heel belangrijk en smeekt om een oplossing, maar men moet er ook niet te veel gewicht aan hangen. België lijkt een stuurloos schip, tegelijk gaat alles gewoon door.”