Direct naar artikelinhoud

Vande Lanotte neemt Electrabel onder vuur

Electrabel maakt misbruik van de btw-verlaging op elektrici- teit om een prijsverho- ging door te duwen. 'Blijf de prijzen vergelijken', zegt uittredend minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte.

"Ik heb de indruk dat er een nieuwe golf van pogingen komt om de elektriciteitsprijzen te verhogen", zei Vande Lanotte (sp.a) gisteren op een persconferentie. De aanleiding was een column van Pascal Paepen (DM 31/5), waarin hij de prijsstijging van Electrabel aankaart.

"Ik heb een zeer groot gevoel van déjà vu. In 2007 werden tien dagen na de verkiezingen eveneens de prijzen verhoogd. Vandaag doet zich hetzelfde scenario voor. Alleen is het nu niet de bedoeling dat we er nog eens zes jaar over gaan doen om deze verhogingen recht te zetten. Ik waarschuw de consument vandaag, omdat ik vrees dat hij dat niet zal zien. En we hebben de btw niet verlaagd om vervolgens de prijzen te laten verhogen."

De omstreden prijsverhoging geldt voor de 'Easy-klanten' bij Electrabel. Het gaat om zeker honderdduizenden contracten. "Dit vind ik choquerend, aangezien het om de duurdere contracten gaat, niet om het verhogen van de marges op de goedkoopste contracten. Er is geen enkel argument te vinden voor deze verhoging", zegt Vande Lanotte.

Niet onwettelijk

Onwettelijk is het niet, vult hij aan. "Het gaat om een contract van één jaar, waarna de leverancier een contract tegen andere prijzen kan voorstellen. Maar de klant kan ook weigeren. Daarom roep ik ook op om te blijven vergelijken. Voorlopig verhoogt enkel Electrabel de prijs van een contract, maar het is duidelijk dat de komende maanden extra waakzaamheid nodig is."

Vande Lanotte heeft de FOD Economie alvast gevraagd om een nieuwe actie 'durf vergelijken' voor te bereiden voor de maand oktober. Nog volgens Vande Lanotte moet de btw-verlaging niet als schuldige aangewezen te worden.

"In 2007 was er geen sprake van een btw-verlaging en toen verhoogde Electrabel ook de prijzen."

Vergelijk de prijs: www.vreg.be (Vlaanderen) www.brugel.be (Brussel)