Direct naar artikelinhoud

Roeselare sleept vijfde duel uit de brand

Antwerpen is er niet in geslaagd om voor zijn thuispubliek zijn eerste volleybaltitel te veroveren. Roeselare won met 1-3 en dwong zo een beslissende vijfde wedstrijd af. Woensdag wordt D-day.

De titelstrijd blijft een meeslepende tweekamp, met een spectaculair scoreverloop waarvan de spankracht het zaterdag in de vierde finale ruim haalde van de kwaliteit. De toenemende foutenlast in beide kampen duidt op vermoeidheid. Antwerpen is zijn voorsprong helemaal kwijt. Het had drie kansen om kampioen te spelen, er rest hen nu nog één, woensdag in het hol van de leeuw.

Het kan nog alle kanten uit, vindt Emile Rousseaux, zaterdag de glunderende coach bij Roeselare. "Antwerpen is bij ons de eerste finale komen winnen, we moeten op onze hoede blijven. Het is erop of eronder."

Seppe Baetens, ook in de vierde finale met 18 punten en samen met Ditlevsen (21 punten) weer een van de sterkhouders bij Antwerpen, dacht er het zijne van. Hij lag na de nederlaag languit op de grond, liet zijn tranen rollen en was ontroostbaar door mama Sabine. Hij besefte dat Antwerpen een unieke kans had laten liggen en dat Roeselare woensdag in eigen zaal zijn achtste kampioenstitel kan vieren.

Antwerpen was nochtans bemoedigend begonnen. Aangevuurd door een enthousiast thuispubliek en onder de ogen van burgemeester Bart De Wever die met een eerste (geslaagde) opslag het duel in gang had gezet, wonnen de Sinjoren de openingsset.

Bij Roeselare was de op het terrein afwezige Guzman al na 16-11 vervangen door Van Hirtum. Een gouden wissel, want Van Hirtum (14 punten en een offensief rendement van 63 procent) zou zich nog vaak beslissend tonen. Ook de slap begonnen Verhanneman groeide in de match, terwijl Tuerlinckx als vanouds het verschil maakte. De steun van zijn spelverdeler Tervaportti en de beide middenmannen Coolman-Paulides was zeer dankbaar.

Het middenspel werd deze keer ruim gewonnen door Roeselare, bij Antwerpen kregen Van Bemmelen en Koelewijn (6 puntjes) de motor niet aan het draaien.

"De derde set was cruciaal", vond Verhanneman. "Antwerpen domineerde (17-13), maar we vonden nog de energie om een tikkeltje meer te geven. Wij hebben misschien meer ervaring, maar Antwerpen compenseert dat met teamspirit en een enorme drive. Het is onwaarschijnlijk dat we die set nog wonnen."

Van 19-16 ging het over 19-20 naar 23-24 en drie setballen. Bij 25-26 scoorde eerst Verhanneman en zag Koelewijn vervolgens zijn wanhoopspoging buiten de lijnen. Ook in de vierde set kreeg de thuisploeg nog een sprankeltje hoop (13-18 werd 20-22), maar na 21-24 en 23-24 bezorgde Van Hirtum de dolenthousiaste fans een delirium.

De nederlaag kan moeilijk in de schoenen van Mads Ditlevsen geschoven worden. "Het blijft een teamsport", maakt hij meteen duidelijk. "Je wint samen en je verliest samen, we proberen elkaar altijd te helpen. Ik had niet de indruk dat wij last hadden van stress, want bij momenten speelden wij hoogstaand volleybal. Enerzijds is de ontgoocheling enorm, maar anderzijds kunnen we onszelf niets verwijten, aangezien we alles gaven. Roeselare is nu in elk geval torenhoog favoriet."