Direct naar artikelinhoud

Klaar voor een glansrol

De wereld kijkt naar hem uit. En gooit zich straks wellicht ook aan zijn voeten. Thibaut Courtois, op zijn 22ste in het rijtje van de beste keepers op de aardbol, houdt er wel van: 'Druk maakt me beter.' Dat belooft. Courtois is klaar om te schitteren.

In Groot-Brittannië kun je op alles gokken. Maar als er één Belg hoog scoort in de lijstjes dan wel Courtois als 'Golden Glove', de titel voor de beste doelman op het WK. Enkel Iker Casillas, Manuel Neuer, Julio Cesar en Sergio Romero, keepers van respectievelijke toernooifavorieten Spanje, Duitsland, Brazilië en Argentinië, staan hoger genoteerd bij de bookmakers.

Honderd euro inzet op Courtois kan je er straks achthonderd opleveren. België heeft dan ook een traditie van goeie doelmannen op een WK. Zowel Jean-Marie Pfaff (in 1986) als Michel Preud'homme (in 1994) werden verkozen tot doelman van het toernooi - enkel Uruguay heeft meer keeperstrofeeën dan ons land. Courtois kan zijn twee voorgangers op jonge leeftijd al evenaren, misschien zelfs overtreffen. Zoals voor Vincent Kompany en Eden Hazard ook geldt: deze wereldbeker moet zijn toernooi worden.

"Met een goeie keeper kun je prijzen pakken", zei Courtois gisteren. "Hopelijk kan ik dat straks ook doen. Ik ga niet zeggen dat ik een van de beste spelers ter wereld ben. Dat laat ik aan jullie. Op mijn leeftijd kun je als doelman nog niet compleet zijn. Ik kan me nog meer ontwikkelen. Alles kan nog beter. Ik moet nog spiermassa bijkweken en ook het meevoetballen en uittrappen kan preciezer."

Courtois zei voor de camera's van Sporza dat hij straks liever niet in de schijnwerpers wil staan. Maar stiekem vindt hij al die aandacht best prettig. "Het is leuk dat supporters, spelers, analisten en trainers veel van mij en van onze ploeg verwachten", zegt hij. "Natuurlijk is er een bepaalde druk. Maar die is er ook bij Atlético. We zijn dit seizoen heel ver geraakt in de competitie, werden kampioen en speelden ook de finale van de Champions League. Die druk maakt me beter.

"Mensen vragen me vaak hoe het komt dat ik altijd zo rustig blijf, maar het is gewoon iets dat ik heb. Ik hou ervan om grote matchen te spelen. Ik heb bij Atlético al zoveel belangrijke wedstrijden gespeeld, dat ik weet waaraan ik me moet verwachten. Voor andere jongens ligt dat misschien anders en zij zullen nerveuzer zijn en het moeilijker hebben. Maar dat voordeel heb ik dus. Die ervaring, die druk om een prijs te winnen, nam ik mee naar hier."

Andere sfeer

Marc Wilmots stipte aan dat een wedstrijd op een WK iets heel anders is dan dat spelers gewoon zijn. Andere intensiteit, andere sfeer. "Na de Champions Leaguefinale heb ik er met Diego Godin, mijn ploegmaat bij Atlético Madrid, over gepraat. Hij stond in 2010 met Zuid-Afrika in de halve finales. Hij vergeleek een match op het WK met de Champions Leaguefinale, dus ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Alle ogen van de wereld die op je gericht zijn, de intensiteit, de supporters. Ik heb dat al eens gevoeld eind mei, tegen Real Madrid, maar ik kan het moeilijk onder woorden brengen. Je moet het eens beleefd hebben.

"Ik heb naar dit WK uitgekeken, al vanaf de laatste match van het seizoen. Iedereen is er klaar voor en ik heb er veel zin in. Op training pushen Simon Mignolet en ik mekaar om goeie reddingen te doen."

Zo ook gisteren toen er afwerkingsvormen op het programma stonden. Courtois smeet zich. "Ik heb geen klagen over de Brazuca, de WK-bal. Hij kan zwabberen als je er op een bepaalde manier op trapt, maar de bal houdt redelijk zijn richting bij een normale trap. Hij trapt goed, hij pakt goed. Veel mensen hebben al naar mijn mening gevraagd over het doelpunt van Oscar. Een verrassingsschot. Niemand verwacht dat een speler met de punt van de schoen zal trappen. Een keeper verwacht dat niet, maar je moet elke seconde geconcentreerd zijn. We zullen zulke goalst nog vaker zien."

Als Courtois dinsdag, in Belo Horizonte, de nul houdt, staat zijn clean sheetteller op honderd. "Leuk, maar dat is niet het belangrijkste. Als ik de nul houdt, des te beter, als we winnen met een tegengoal is dat ook goed."