Direct naar artikelinhoud

Origi en Januzaj: debuut vol zelfvertrouwen

Divock Origi die meteen een strafschop wil omzetten of Januzaj die zegt dat hij het WK wil winnen. Het lef van de 19-jarige debutanten is een goede zaak voor de Rode Duivels, zeggen kenners.

Divock Origi en Adnan Januzaj lieten maandagavond van zich spreken bij hun debuut bij de Rode Duivels. De tieners straalden zowel op als naast het veld een flinke brok zelfvertrouwen uit. Origi probeerde zelf de bal op de stip te leggen nadat hij een strafschop had uitgelokt. Januzaj strooide dan weer met technische hoogstandjes en zei na de wedstrijd dat hij het WK wil winnen. De nieuwe generatie Duivels is een stelletje lefgozers, zoveel is duidelijk.

"Dat is een enorm goede zaak", zegt Urbain Haesaert, al meer dan dertig jaar gepokt en gemazeld in de voetbalwereld en momenteel hoofd van de jeugdscouting van Anderlecht. "Vroeger gebeurde het wel eens dat een jonge speler overbluft werd door de ervaren rotten in de kern. Nu hebben de jongeren besloten dat het gedaan is met in een hoekje te zitten.

Dat hangt grotendeels samen met hun dagelijkse routine bij hun clubs. Origi en Januzaj spelen bij Lille en Manchester United, de top van hun land. Ze proeven elke dag van dat extreem hoge niveau. Dan is het ook logisch dat ze niet zo makkelijk van hun stuk te brengen zijn. Ze nemen hun verantwoordelijkheid. En dat is belangrijk om het ver te schoppen in het voetbal. Bovendien is het ook goed voor de concurrentie binnen de groep. De ervaren spelers weten dat ze op hun best moeten zijn."

Een stelling die Henk Mariman, ex-hoofd jeugdopleiding van Beerschot en Club Brugge, beaamt. "De Belgische voetballers hebben te lang hun vertrouwen in de ijskast laten zitten. We zijn te lang te timide geweest." Mariman ziet het fenomeen van jonge voetballers die er niet voor terugdeinzen om hun zelfvertrouwen te etaleren in het kader van een breder maatschappelijk fenomeen. "Niet alleen jonge voetballers zijn mondiger geworden. Dat is zo voor de jeugd in het algemeen. De generatie die nu boven water komt, valt niet te vergelijken met die van tien jaar geleden."

Hiërarchie

Toch blijft de vraag of het gedrag van de nieuwelingen niet voor wrevel kan zorgen binnen de spelersgroep. Komt de natuurlijke hiërarchie niet in het gedrang? "Zo'n vaart zal het niet lopen", besluit Mariman. "De selectie zal de uitwassen wel zelf corrigeren. Er zitten genoeg sterke persoonlijkheden bij deze Rode Duivels om dat recht te trekken. Het is wel belangrijk dat de jonge spelers 'coachbaar' blijven. Dat ze luisteren wanneer een trainer of ervaren ploegmaat ze bijstuurt. We moeten ervoor waken dat de slinger van de jongere generatie niet doorslaat van 'vol zelfvertrouwen' naar 'arrogant'.