Direct naar artikelinhoud

Quintana grijpt de macht

Een Colombiaan wint de Giro. Stilaan wordt ook duidelijk wie dat wordt. In de koudste, natste en hoogste rit van de Giro reed Nairo Quintana zijn landgenoot Uran genadeloos uit de roze leiderstrui. De eindzege wenkt.

Nairo Quintana kan klimmen als de beste. Bovendien heeft de 24-jarige boerenzoon uit de hoogten van Colombia van niemand lessen in geslepenheid te krijgen. Op maandag rustdag stuurde de kleine Colombiaan nog de meest verontrustende berichten de wereld in. Een verkoudheid, neen, een oorontsteking was waar hij last van had, liet hij via zijn ploegdokter weten. En het was al niet zo'n fijne Giro geweest. Quintana stond vijfde in de Giro-klassering, op 2:40 van leider Rigoberto Uran. Ondertussen twitterde Uran er vrolijk op los. Wat een fijne rustdag hij wel niet had gehad. En dat hij klaar was voor de finale van de Giro. Neen, Nairo Quintana zou dit jaar de Giro niet winnen.

Hoe anders staan de zaken er na gisteren voor? Op het einde van een waanzinnig koude en natte rit over de Passo Gavia en de Stelvio reed Quintana Uran op meer dan vier minuten. Vlotjes uit het wiel gereden op de spekgladde afdaling van de Stelvio. Daarna makkelijk stand gehouden in de vlakte op weg naar de slotklim van Val Martello. Waar Quintana pas echt de hamer bovenhaalde. Aan het begin van de slotklim van 21,7 kilometer hield Quintana roze trui-drager Uran en diens groepje achtervolgers nog op 1:40. In zijn eentje deed Quintana daar tot de top van Val Martello nog dik drie minuten bij. Medevluchters Ryder Hesjedal en Pierre Rolland waren al lang blij dat ze niet van hun fiets vielen van vermoeidheid.

Van 2:40 achter staat Quintana nu plots 1:41 voor op Rigoberto Uran. Giro binnen, denk je dan. Nairo Quintana is goed op weg om de eerste Colombiaanse winnaar van een grote ronde te worden, sinds Luis Herrera in 1987 de Ronde van Spanje won. Maar zover is het nog niet. Daarvoor is het vervolg van deze Giro te wispelturig. En moet Quintana nog één keer doen wat hij het minst goed kan: tijdrijden.

Even terug naar de tijdrit vorige week van Barbaresco naar Barolo. Op de glooiende heuvels van Toscane verloor Quintana 2:41 op Rigoberto Uran. Quintana bevestigde daarmee wat iedereen al dagen vermoedde: dat hij niet met de grote vorm aan de Giro begonnen was. Dat bleek ook in etappes veertien en vijftien, met aankomst bergop. Quintana deed er weliswaar beter dan Uran, maar veel was het niet. In twee keer maakte hij slechts 45 seconden goed. Neen, op die manier zou hij de Giro niet winnen. Tot gisteren, wanneer hij de hele klassering op zijn kop zette.

Almaar sterker

Daarmee volgt Quintana het merkwaardige parcours dat hem vorig jaar ook al naar de tweede plaats leidde in zijn eerste Tour de France. Toen, in een slotweek waarin alle favorieten zichzelf tegenkwamen, werd Quintana allen maar sterker. Chris Froome kreeg een hongerklop op L'Alpe d'Huez. Alberto Contador verspeelde definitief een podiumplaats. Quintana van zijn kant won met grote overmacht de voorlaatste rit met aankomst op de top van Annecy/Semnoz. Hoe langer de Tour duurde, hoe beter hij werd.

Doet Quintana het dit jaar weer? Nog twee keer finishen de renners bergop, donderdag op Rufigio Panarotta (1.760 meter) en zaterdag op de befaamde Monte Zoncolan (1.730 meter). Daar zal de Giro definitief beslist worden. Maar eerst moet er ook nog tegen de klok gereden worden. En dat is dus niet de specialiteit van Quintana. Zelfs al is die tijdrit vrijdag van Bassano del Grappa naar Cima Grappa (26,8 km) een echte klimtijdrit. Pas na afloop daarvan zal blijken of Quintana zich vrijdag al tot winnaar van de Giro mag uitroepen.