Direct naar artikelinhoud

Onderhandelaars gefrustreerd door lekken

Het lekken van de plannen rond de lastenverlaging door de N-VA is niet in goede aarde gevallen bij de andere partijen. Het zorgde gisteren voor moeilijke gesprekken.

De vergadering van de federale onderhandelaars begon gisterenmiddag stroef. N-VA loste in deze krant een schot voor de boeg door te eisen dat de lastenverlaging 3 à 4 miljard zwaarder zou uitvallen dan de formateursnota uitstippelt. Een demarche die bij de onderhandelingspartners allerminst geapprecieerd werd en dus voelden verschillende onderhandelaars zich genoodzaakt om de puntjes op de i te zetten: lekken, dat wordt niet geapprecieerd.

Het was het begin van een lastige dag, want tot in de late uurtjes bediscussieerden de twaalf onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open Vld en MR onder leiding van formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) de lastigste kluif uit de formateurs- nota, namelijk de begroting. De hamvraag daarbij is: tegen wanneer moet de begroting in evenwicht zijn en aan de hand van welke normen zal de 17,3 miljard euro gevonden worden die nodig is om de budgettaire put te dichten.

Cijferfetisjisme

Een evenwicht in 2017, een jaar later dan het nu met Europa afgesproken 2016, lijkt logisch. De liberalen waarschuwen evenwel dat zoeken naar de makkelijkste oplossingen niet de weg is die zij willen bewandelen. Zomaar schuiven met de doelstellingen of nieuwe inkomsten zoeken, is voor voorzitter Gwendolyn Rutten niet zaligmakend, benadrukte ze voor de camera's voor de onderhandelingen van start gingen. Zij wijst naar de hervormingen in de arbeidsmarkt en bij de pensioenen. "Op die manier kunnen we jobs creëren en dat is veel belangrijker dan cijferfetisjisme."

Na de hoofdstukken begroting en werkgelegenheid rest de onderhandelaars nog fiscaliteit. Dat belooft eveneens boeiend te worden, aangezien een belastingsverschuiving van arbeid naar onder meer consumptie en vervuiling zich opdringt. Open Vld en N-VA zouden in ieder geval ook van plan zijn om een herziening van de zogenaamde pestbelastingen - de monsterboetes van 309 procent voor vennootschappen, de taks op bedrijfswagens en de liquidatiebonus - op tafel te leggen. Een bron maakt zich sterk dat er aan tafel oren naar zijn om die verwezenlijkingen van de regering-Di Rupo terug te draaien.