Direct naar artikelinhoud

M-decreet: katholiek onderwijs voelt zich 'geblokkeerd' door gemeentescholen

Samenwerken om leerlingen met een beperking te ondersteunen? Katholiek Onderwijs Vlaanderen stelt dat het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten pogingen om samen een netwerk te vormen blokkeert.

Vandaag werken de onderwijsnetten samen om binnen het M-decreet kinderen met een beperking of een zorgnood te ondersteunen. Vanaf 1 september moet dit vanuit nieuwe ondersteuningsnetwerken gebeuren. Scholen uit het gewoon en buitengewoon onderwijs vinden elkaar daar, samen met de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Die netwerken moeten tegen het einde van deze maand gevormd zijn, maar Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft aan "geblokkeerd" te worden.

"Nu gebeurt tot dertig procent van onze begeleiding in het officieel onderwijs en we hoopten daarom met een aantal gemeentescholen een netwerk op te zetten", zegt topman Lieven Boeve. "Maar OVSG (Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap, red.) raadt haar scholen af met ons samen te werken. Voor leerlingen kan dit betekenen dat zij niet dezelfde begeleiders krijgen. Ook voor sommige begeleiders kan het gevolgen hebben. Ik heb al een bericht gezien van een GON-begeleider (geïntegreerd onderwijs, red.) met leerlingen in het officieel onderwijs die hierdoor niet hoeft terug te komen."

Boeve zegt dat de gemeentescholen niet willen samenwerken door een "eenzijdige" lezing van het onderwijsdecreet, dat zou bepalen dat scholen van het stedelijke en gemeentelijke net vanaf 1 september 2018 alleen deel mogen uitmaken van een ondersteuningsnetwerk van het officieel net. Katholiek Onderwijs Vlaanderen spreekt die interpretatie tegen.

"Wij willen niet in polemiek gaan", zegt OVSG-woordvoerster Anne Berckmoes, die aangeeft dat ze willen samenwerken over de netten heen. "Maar de decreetgever legt vast dat alle officiële scholen opgaan in een officieel ondersteuningsnetwerk. Wij voeren het decreet uit. Scholen krijgen de kans toe te treden tot een bestaand netwerk, gevormd door de scholen buitengewoon onderwijs van het eigen net. We begrijpen dat deze snelle keuze moeilijk ligt bij besturen die tot nu toe met anderen samenwerkten."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat elke school vrij haar ondersteuningsnetwerk kan kiezen. Volgens een nieuwsbrief van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zal dat straks zo worden gecommuniceerd.