Direct naar artikelinhoud

Arco-waarborg andermaal onder vuur

De auditeur van de Franstalige Kamer van de Raad van State heeft deze week geoordeeld dat de koninklijke besluiten die de federale regering heeft opgesteld voor de staatsgaranties voor de Arco-coöperanten, illegaal zijn. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo, en werd ons intussen ook bevestigd.

Volgens de Franstalige krant was de auditeur erg duidelijk: de koninklijke besluiten zijn niet wettelijk en moeten geannuleerd worden. Daarmee zit de Franstalige kamer van de Raad van State op dezelfde golflengte als de Nederlandstalige Kamer, die eerder ook al negatief adviseerde. Volgens de auditeur is het nog mogelijk dat het Grondwettelijk Hof zich over de zaak buigt. Dat is momenteel ook het geval met het Nederlandstalige advies.

Daarnaast is er ook op Europees niveau nog een uitspraak die ten gronde moeten worden genomen. Naar verluidt heeft Europa evenwel besloten om met een bindende uitspraak te wachten tot het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over een prejudiciële vraag, die dan weer van de Raad van State moet komen. Het is een groot juridisch en institutioneel kluwen, maar het lijkt er almaar sterker op dat de waarborg effectief nietig zal worden verklaard. Als de staatsgarantie voor de 800.000 coöperanten van Arco vervalt, zou dat de staat 1,5 miljard euro kunnen kosten.