Direct naar artikelinhoud

EU legt gebruik plastic zakjes aan banden

De EU-landen moeten het gebruik van dunne plastic tasjes drastisch terugdringen. De Europese Commissie acht een vermindering met 80 procent mogelijk.

Blijft overtuigende actie bij de lidstaten uit, dan overweegt de Commissie de afname op te leggen.

Volgens Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu) zijn de eenmalig te gebruiken tasjes een ramp voor het milieu. Zo'n 8 miljard van deze tasjes eindigen ieder jaar als zwerfvuil op straten, in rivieren, zeeën en oceanen. Niet alleen is dat een verlies aan grondstoffen, het plastic bedreigt vogels, vissen en andere zeedieren. Vrijwel alle Noordzeevogels (94 procent) hebben plastic in hun maag. Stranden aan de Middellandse Zee, de Noordzee en de Golf van Biskaje veranderen regelmatig (afhankelijk van de windrichting en stroming) in een waterbed van plastic.

Potocnik stelt vandaag voor dat alle landen maatregelen nemen om de plasticstroom in te dammen. De lidstaten mogen zelf bepalen of ze kiezen voor een verbod op het gebruik van de tasjes, een heffing of andere methoden, mits er maar minder tasjes komen. Het voorstel van de Europese Commissie volgt op een verzoek in 2011 van de Europese milieuministers. Potocnik waarschuwt dat als de EU-landen niets of te weinig ondernemen, de Commissie met dwingende maatregelen zal komen.

Volgens de Commissie kunnen de EU-landen het tasjesgebruik met 80 procent verlagen, als ze een voorbeeld nemen aan Ierland en Denemarken. Daar moet de consument betalen voor een tasje, met als gevolg dat de Deen er gemiddeld nog maar vier per jaar gebruikt en de Ier achttien. Absolute grootgebruikers zijn de Polen, Portugezen, Slowaken, Slovenen, Esten, Litouwers, Letten en Hongaren: zij zijn goed voor 466 tasjes per jaar.

Jaarlijks worden volgens de Commissie circa 100 miljard plastic tassen verspreid in de EU, het merendeel (ruim 90 procent) betreft de gewraakte dunne exemplaren. Naar schatting 8 miljard daarvan belanden niet in de afvalverwerking, maar verdwijnen op straat en in het water. Het afbreken van deze tonnen aan plastic door de natuur duurt honderden jaren. Ondertussen eten vissen en vogels het plastic.

Sommige delen van de oceaan zijn veranderd in een plastic soep, door de stroming bijeengebrachte grote hoeveelheden kleine stukjes plastic. De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu uitspreken over de plannen van Potocnik.

8

miljard tasjes eindigen ieder jaar als zwerfvuil