Direct naar artikelinhoud

Iran op achterste poten na kus van steractrice

"Of ze nu actrice is of niet, de Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld." Een paar dagen geleden stond Leila Hatami nog te schitteren op de rode loper in Cannes, nu krijgt de Iraanse actrice die op de loper een kuise kus gaf aan de voorzitter van het filmfestival de wind van voren. Bij terugkeer in Teheran riskeert ze een lijfstraf.

Hatami, lid van de jury van het filmfestival en bekend van de Oscarwinnende film A Separation, groette op de openingsavond in Cannes de voorzitter van het festival Gilles Jacob met een zoen op de wang. De Iraanse zenders zonden de bewuste scène - weliswaar vervaagd - uit. Het kwam Hatami nu ook op een officiële reprimande van de autoriteiten te staan.

"Zij die internationale evenementen bijwonen, moeten de geloofwaardigheid en kuisheid van de Iraniërs in acht nemen", zei Hossein Noushabadi, viceminister van Cultuur, op de website van de staatszender IRIB. "Hatami's ongepaste gedrag op het festival strookt niet met onze religieuze overtuigingen."

Volgens de islamitische wet die in Iran geldt, mag een vrouw geen fysiek contact hebben met een man die niet tot haar familie behoort. In principe hangt Leila Hatami tot 99 zweepslagen boven het hoofd als ze terugkeert naar Iran, zegt Mahmood Amiry-Moghaddam van de ngo Iran Human Rights. Hij denkt echter niet dat ze Hatami fysiek zullen straffen, ze kan ook een uitreisverbod krijgen.

Ondanks de verkiezing vorig jaar van de gematigdere Rouhani tot president, blijven Iraanse vrouwenrechten de gemoederen beroeren.

Op Twitter reageerde de voorzitter van het filmfestival op de heisa. "Het is ik die haar een kus heb gegeven en op dat moment vertegenwoordigde zij voor mij de volledige Iraanse cinema", probeert Gilles Jacob de brand te blussen. Hatami zelf heeft nog niet gereageerd.