Direct naar artikelinhoud

Tesla maakt verlies en koers schiet omhoog

Tesla maakte zijn elfde kwartaalverlies op rij bekend. Toch steeg de beurskoers na dit nieuws met 10 procent. De reden? Topman Elon Musk verwacht winst.

De Wall Street Journal publiceerde gisteren een grafiek met de kop: 'Range Anxiety'. Deze term beschrijft de nerveuze gevoelens die bestuurders van elektrische auto's ervaren als onderweg hun accu bijna leeg is en er geen laadstation in de buurt is. De grafiek in de Amerikaanse zakenkrant toonde de laatste zes kwartaalverliezen van Tesla. In één oogopslag wordt duidelijk waarom beleggers de afgelopen tijd massaal zijn uitgestapt bij de fabrikant van elektrische auto's: Tesla verbrandt sneller geld dan zijn auto's accelereren.

Brandstofprijzen

Woensdag maakte het bedrijf zijn elfde kwartaalverlies op rij bekend en de resultaten waren nog slechter dan analisten hadden verwacht. Het totale verlies over 2015 kwam uit op 889 miljoen dollar (783 miljoen euro). Maar in plaats van nog dieper weg te zinken dan de 40 procent die de aandelen dit jaar al hebben verloren, steeg de beurskoers na de bekendmaking van het nieuws met bijna 10 procent.

De reden? Topman Elon Musk zei te verwachten dat Tesla dit jaar winst gaat boeken. Als dat lukt, is het voor het eerst sinds het bedrijf in 2003 werd opgericht.

Dat beleggers Musk geloven, is opmerkelijk. De markt voor elektrische auto's lijkt er niet bepaald florissant voor te staan, vooral vanwege de historisch lage brandstofprijzen. Amerikanen kopen weer vooral benzineverzwelgende pick-uptrucks. Bovendien heeft Tesla een slechte beurt gemaakt met zijn elektrische SUV, de Model X, die keer op keer werd vertraagd.

De reden dat het concern desondanks winst denkt te gaan maken, komt onder meer door een sterke opleving van de verkopen van het luxe Model S. Deze zijn de laatste drie maanden met 76 procent gestegen. Vorig jaar werden 50.000 exemplaren afgeleverd, dit jaar zet de groei door tot 80 à 90.000 voertuigen, beloofde Musk. Dat was dan weer meer dan analisten hadden voorzien.