Direct naar artikelinhoud

Rik Van Puymbroeck is officieel Meesterverteller

De Morgen-journalist Rik Van Puymbroeck is gisterenavond in Amsterdam bekroond als Meesterverteller door de Stichting Verhalende Journalistiek. Ook Jan Hertoghs, Joris Vergeyle en Rudi Vranckx werden erkend.

De stichting probeert verhalende journalistiek in de Nederlandstalige media te stimuleren. Elk jaar publiceert het een digitaal jaarboek met de beste voorbeelden in tekst, geluid en beeld. In de categorie 'Tijdschriften' valt die eer voor 2015 onder meer te beurt aan Rik Van Puymbroeck. Niet voor een stuk in De Morgen, wel voor een verhaal dat hij schreef voor wielermagazine Bahamontes.

"Ik vind het fijn dat er in tijden van snel nieuws, Twitter en opinies ook iets als de Stichting Verhalende Journalistiek bestaat", zegt Van Puymbroeck. "Mensen houden van interessante leesverhalen, die hoeven niet eens zo spectaculair te zijn. De reacties op dit stuk tonen dat lange verhalen nog steeds gelezen worden."

De bekroonde tekst heet 'Toen Eddy Merckx niet meer was' en gaat over de laatste koersen die Merckx won en die hij reed. Het verhaal stond in een themanummer naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de oud-renner. "Het idee ontstond uit het afscheidsevenement dat binnenkort voor Sven Nys wordt georganiseerd in het Sportpaleis", zegt Van Puymbroeck. "Dat is intussen al twee keer uitverkocht. Maar toen Merckx in 1978 stopte, was er geen feest. Gewoon een persconferentie waaruit bleek dat hij twee maanden ervoor zijn laatste wedstrijd had gereden. Dat was het dan."

Van Puymbroeck had zijn verhaal niet zelf ingestuurd. Het werd voorgedragen door jurylid Stijn Tormans van Knack, een van de laureaten van vorig jaar. Daarnaast behoren ook 'De Belgische Greyhound' van Humo-journalist Jan Hertoghs en een verhaal uit Vrij Nederland tot de laureaten.

"Rik is jammer genoeg niet geselecteerd met een stuk uit De Morgen", zegt jurylid en reporter Pascal Verbeken. "Maar ik beschouw dit als een bekroning van zijn hele werk. Hetzelfde geldt voor Jan Hertoghs. Zij houden de vlam van verhalende journalistiek brandend in Vlaanderen. Een genre dat steeds vaker onder druk komt te staan. Terwijl reportages voor mij toch het kloppende hart van de journalistiek zijn, en niet het interview of de scoop."

Ook in de categorieën 'Radio' en 'Tv' zit een Vlaming bij de laureaten. Joris Vergeyle met zijn reportage In de voetsporen van Vincent van Gogh voor Radio 1, en Rudi Vranckx met Langs het front tegen IS voor Canvas. Aan de erkenning is geen prijs verbonden, wel een digitale publicatie in Meestervertellers, vanaf vandaag te lezen, beluisteren en bekijken op de website van de stichting.

verhalendejournalistiek.nl