Direct naar artikelinhoud

Geen sleet op 'Homeland'

Een sprong in de tijd en een verandering in decor moet er ook in het vijfde seizoen van Homeland de spanning in houden. Een ingreep die alvast voor hoofdrolspeelster Claire Danes goed uitpakte: 'Na elke aflevering zat ik nagelbijtend te wachten op nieuwe scenario's.'

Zelfs een serie met een prijzenkast die zo goed gevuld is als die van Homeland krijgt vroeg of laat af te rekenen met ouderdomsverschijnselen. Bij wijze van botoxkuur verplaatsten de scenaristen de actie bij de start van seizoen vijf, vanaf vanavond op 2BE te zien, naar Berlijn.

Bovendien kregen alle hoofdpersonages er in een klap twee extra jaren en paar grijze haren bij. "Een interessant experiment", zegt Claire Danes tijdens een rondetafelgesprek net voor de start van het vijfde seizoen. "Alle personages hebben een metamorfose ondergaan. Soms met verrassend eindresultaat."

Geen rust voor huismoeder Carrie

Dat geldt zeker voor Carrie Mathison, de CIA-agente die nu al vijf seizoenen lang door Danes wordt gespeeld. "Voor het eerst heeft ze een huiselijk leven uitgebouwd. Ze heeft een relatie met een stabiele kerel, samen wonen ze in Berlijn en daar neemt Carrie alle tijd om haar dochter op te voeden. En wat meer is, ze geniet daar ook van. Vroeger was ze bij de CIA de koningin van de drones, nu werkt ze voor een miljonair met een hart voor het goede doel. De ommekeer kon moeilijk groter zijn."

Maar omdat een bestaan als huismoeder niet meteen een garantie is op spannende televisie en het daar in een reeks als Homeland nu eenmaal om draait hebben de scenaristen een aantal verrassingen voor Carrie in petto. Danes: "Haar verleden blijft haar achtervolgen. Ze mag dan al naar Berlijn zijn verhuisd, wat ze in haar vorige leven heeft gedaan, blijft niet zonder gevolgen. Dat moet ze zien te verzoenen met het leven dat ze tegenwoordig leidt. En dat wordt een pijnlijke ervaring."

Net omdat er meerdere mensen schuilgaan in Carrie blijft het voor Danes, ook na zo veel jaar, nog altijd een uitdaging om haar te spelen. "Ze heeft ontdekt dat ze wel degelijk in staat is om van iemand te houden en een stabiele relatie uit te bouwen. Tegelijk maakt haar dat ook kwetsbaar. Ze mag dan al keihard en ervaren zijn op professioneel vlak, wanneer het over relaties gaat, is ze nog heel erg groen achter de oren. Dat vond ik erg interessant."

Ook de bipolaire stoornis waar Carrie mee kampt, zorgt er voor dat de rol boeiend blijft, ook voor een rasactrice als Danes. "In de eerste seizoenen draaide het heel erg rond de ziekte van Carrie. Daarna is die een beetje naar de achtergrond verdwenen, maar dit seizoen moet Carrie er opnieuw mee om leren gaan. Ze is al een hele tijd gezond, daardoor is ze vergeten dat ze moeite moet doen om geestelijk gezond te blijven. Ik denk dat dat iets is wat veel mensen ervaren die met eenzelfde soort aandoening te kampen hebben. In het verleden was Carrie er ook altijd van overtuigd dat ze haar genialiteit, alleszins voor een stuk, aan haar ziekte te danken had. In dit seizoen komt ze tot het besef dat dat niet zo is. Heel boeiend om te zien."

Geen saaie wereld

Ook al is de reeks ondertussen aan het vijfde seizoen toe, toch kreeg Danes naar eigen zeggen op geen enkel moment het gevoel dat de scenaristen met een gebrek aan inspiratie kampten.

"Ik sta er nog telkens van versteld hoeveel er in één zo'n aflevering wordt gepropt, hoe roekeloos de keuzes zijn die de schrijvers durven maken. De sensaties volgen elkaar in sneltempo op, verhaallijnen kruisen elkaar... Het dreigt nog niet meteen saai te worden in de Homeland-wereld."

Aftrap seizoen 5 van Homeland, 21.25 uur op 2BE