Direct naar artikelinhoud

Kortste tijdrit op autoloze zondag

In Brussel is het einde van de Week van de Mobiliteit afgesloten met een feestelijke autoloze zondag. Ook 28 andere steden en gemeenten steunden het initiatief van Mobiel 21.

De Brusselse straten, waar anders auto's bumper tegen bumper tuffen, stroomden vol fietsers, wandelaars en rolschaatsers. "In tien jaar zijn de verplaatsingen met de auto van 49 procent tot 32 procent gedaald", haalt Bruno De Lille, staatssecretaris voor Mobiliteit (Groen), zijn cijfers boven. Ondertussen stijgt het aantal fietsers nauwelijks (van 1 tot 4 procent), terwijl het openbaar vervoer steeds meer volk lokt (van 14 naar 25 procent).

In Gent heeft het Gents Milieu Front (GMF) dan weer zijn witte lakens binnengehaald. Die hingen al enkele weken uit ramen in de stad om de povere luchtkwaliteit aan de kaak te stellen. "Een doortastend Vlaams beleid voor de problematiek van fijn stof blijft uit", betreurt GMF.

Volgens de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu heeft de autoloze zondag een impact. "Het spectaculairst zijn de tunnels. Daar komt de uitstoot enkel van het verkeer en liggen de waarden op een autoloze zondag tien tot vijftien keer lager."

Een fietser staat klaar voor de kortste tijdrit ter wereld, ofte 222 meter lang, voor de Brusselse Beurs. Het was maar een van de talloze attracties op autoloze zondag in Brussel, waaronder nog een Bike Parade, een bikepolotoernooi en fietstochten.