Direct naar artikelinhoud

Electrabel betaalt al jaren slechts 0,04 procent bedrijfsbelasting

‘Dankzij een heel arsenaal aan fiscale spitstechnologie slaagt Electrabel erin om in 2009 bijna 527 miljoen euro belastingen te ontwijken. Het bedrijf betaalt zo slechts 0,04 procent belastingen op zijn winsten, in plaats van het normale tarief van 33,99 procent’, schrijft het weekblad Solidair.

Electrabel en bedrijfsbelastingen. Het is een jaarlijks weerkerend verhaal, dat telkens weer voor ophef zorgt. Vorig jaar spraken politici van alle strekkingen schande na de publicatie van een artikel dat Electrabel geen euro vennootschapsbelasting had betaald. Het bedrijf werd verweten dat het als dominante speler op de Belgische energiemarkt aan de ene kant de consumenten veel te hoge prijzen aanrekent, en aan de andere kant aan de Belgische fiscus ontsnapt.

Ondanks de verontwaardiging veranderde er niets aan de regelgeving in ons land, waardoor Electrabel er ook in 2009 in slaagde mits enig fiscaal knutselwerk nauwelijks bedrijfsbelasting te betalen. De elektriciteitsproducent betaalt een half miljoen euro belastingen.

Uit zijn industriële activiteiten puurde Electrabel vorig jaar een winst van meer dan 1 miljard euro. Maar omdat moederbedrijf GDF Suez een groot pak schulden op de balans van Electrabel mag parkeren, verdwijnt die winst voor de fiscus als sneeuw voor de zon.

Notionele intresten

Electrabel kreeg voor miljarden aan schulden aan zijn been toen GDF Suez in 2008 besloot zijn dochternonderneming Tractebel bij Electrabel onder te brengen. Dat gebeurde niet door een fusie, maar door Tractebel te verkopen aan Electrabel voor een bedrag van 18 miljard euro. GDF Suez schoof op die manier zijn schulden door naar Electrabel. Die schuld wordt sindsdien aangewend om de bedrijfswinst te minimaliseren.

Er zijn ook nog andere fiscale achterpoortjes waarvan Electrabel dankbaar gebruik maakt. “Het dossier-Electrabel leest als een handboek ‘belastingontduiking voor bedrijven’,” zegt specialist Marco Van Hees.

Meest bekende piste is die van de notionele interesten. Dochterbedrijf Energy Europe Invest is in 2006 speciaal opgericht om te kunnen profiteren van de notionele interesten. Een groot deel van de winst van Electrabel bestaat uit dividenden van de vele dochterbedrijven. Die dividenden worden niet belast. Electrabel verkocht in 2009 een aantal deelactiviteiten aan E.on en SPE. De meerwaarde op aandelen die daar het gevolg van is, wordt vrijgesteld van belastingen. De taks van 213 miljoen euro die Electrabel opgelegd kreeg door de Belgische regering, in ruil voor het langer openhouden van de kerncentrales, mag afgetrokken worden van de belastbare winst. GDF Suez heeft in België nog altijd een ‘coördinatiecentrum’: GDF Suez CC. Dat levert een belastingcadeau op van 303 miljoen euro. In totaal boekte Electrabel op die manier in 2009 een winst van 1,55 miljard euro, waarop dus zo goed als geen winstbelasting werd betaald.

In vijf jaar ontweek Electrabel door fiscale optimalisatie 1,8 miljard euro aan bedrijfsbelasting. De linkse partij PVDA noemt de praktijken van Electrabel onaanvaardbaar. “De elektriciteitsprijzen zijn op een jaar tijd opnieuw met 15 procent gestegen. Terwijl 79.500 gezinnen hun factuur niet meer kunnen betalen, organiseert de regering elk jaar opnieuw een miljoenentransfer naar energiegigant GDF Suez”, zegt Tom De Meester, de energiespecialist van de partij.

Fiscale optimalisatie

In een eerste reactie betwist Electrabel de berekeningen niet, maar zegt het dat er niets nieuws aan de cijfers is. “Het gaat om fiscale optimalisatie, zoals elke goede Belg dat ook doet. Daar op zich niets mis mee en we respecteren alle wettelijke bepalingen”, zegt Electrabel-woordvoerster Lut Vandevelde. “Het is ook maar een deel van het verhaal. In 2009 heeft Electrabel 450 miljoen euro aan taksen en heffingen op zijn industriële activiteiten betaald, zoals de drijfkrachtbelasting en de belasting op de nucleaire activiteiten. Het is ook niet zo dat we geen winstbelasting betalen. Electrabels moedergroep GDF Suez betaalt 26,26 procent belasting op de groepswinst.”

De Franse multinational betaalde in 2009 een winstbelasting van 1,7 miljard euro op een wereldwijd gerealiseerde groepswinst van 6,5 miljard euro. “Maar daarvoor wordt dus nauwelijks iets bijgedragen vanuit België”, zegt Van Hees.