Direct naar artikelinhoud

Op stap met de kinderen

Ja, het is de stad van de romantiek. Maar ook families zijn er tegenwoordig welkom. De toeristische dienst heeft op haar site een dossier ‘Paris en famille’ uitgewerkt. Ga griezelen met de mummie in het Louvre, lachen met cabaret op kindermaat, en er eentje drinken in het kindercafé Cafézoide. Parijs was nog nooit zo jong.Door Katrijn Serneels

Op kindercafé

Cafézoide is een uniek adres: het eerste kindercafé van Parijs. Voor Anne Marie Rodenas was Cafézoide (metro Riquet) een kinderdroom die uitkomt: “Als je als kind met je ouders mee op café moet, is dat vervelend. Je krijgt iets te drinken, dat wel, maar daarna blijven je ouders maar praten en praten, en moet je stil op je plaats blijven zitten. Saai!” Daarom droomde Anne Marie van een café waar kinderen konden spelen in plaats van zich te vervelen. Dat is Cafézoide geworden, gelegen aan het schilderachtige Canal Ourcq. Zuurstokroze stoelen staan buiten, binnen zijn de tafels en muren met veelkleurige mozaïeken versierd. Er staat taart en thee klaar voor ouders die gezellig willen bijpraten, de kinderen kunnen voor anderhalve euro naar het kinderwalhalla op de eerste verdieping: een speelparadijs vol boeken, piratenboten, een poppenkast, een piano waar liedjes bij gezongen worden, een voetballersspeelkast, computers vol spelletjes, vrolijke tafeltjes waar ze kunnen drinken of eten... Het kindercafé is open van 10 tot 6 uur ’s avonds.

Wie zijn kinderen de highlights van de lichtstad wil tonen, zonder dat die zich beginnen te vervelen, heeft de oplossing: Paris d’enfants. Journalist Bruno Goldman en tolk Sophie Houssaye startten tien jaar geleden met rondleidingen die kinderen leuk vinden in het Louvre, de Eiffeltoren en Nôtre Dame. Nu hebben ze zo’n vijftig rondleidingen in de aanbieding, van een rally door Montmartre tot de een reis door de tijd met de farao’s in het Louvre. Cathérine Dumas, moeder van twee stoere jongens die niet bang zijn van de mummie in het Louvre, legt het geheim van het succes uit: “Ik vind deze rondleidingen nog leuker dan de kinderen zelf”, lacht ze. “Een gewone gids kan tegenvallen, en je vervelen met data en feiten. Deze gidsen zijn zo leuk om naar te luisteren dat ik er zelf veel van opsteek.” Gids Julie leert de kinderen schrijven in hiërogliefen, mummie spelen en lezen in het boek des doods, waarbij je moet oppassen dat je hart niet in de bek van een krokodil belandt. De gemiddelde prijs van een rondleiding is 9 euro.

Er was eens... Playmobil

Het moet niet altijd Botticelli of Damien Hirst zijn. Waarom geen expo over Playmobil, waar enorme soldaten je verwelkomen en een levensgrote draak met gele flikkerende ogen je de stuipen op het lijf jaagt? In het Musée des Arts Décoratifs (metro Louvre Palais Royal), kan je 30 jaar Playmobilcreaties gaan bewonderen. Ouders krijgen er heimwee naar hun kindertijd, de kinderen kijken er hun ogen uit en willen op de foto naast de draak. Meer kinderpret belooft het Centre Pompidou met zijn Galerie d’Enfants. Helaas is de huidige kinderexpo, Habiter en 2020, iets te abstract uitgewerkt: een bouwwerf waarmee kunstenaar Bublex wil tonen dat de toekomst niet vaststaat is leuk om de kinderen in te laten rondrennen, maar ook niet meer dan dat. Voor oudere kinderen is Les enfants modèles in het Musée de l’Orangerie interessant. De kinderen van Picasso, Renoir en Cézanne vertellen over hun beroemde pa bij de schilderijen waarvoor ze model stonden. www.lesartsdecoratifs.fr,

Picknick op de Eiffeltoren

Picknicken op de Eiffeltoren, als dat niet avontuurlijk klinkt. Het restaurant Tour Eiffel 58 biedt sinds de lente van 2009 ook een familievriendelijke lunchformule met picknickmand aan. Je bestelt wat je wil aan het buffet, waar voorgerechtjes in plastic verpakking klaarliggen, en hoofdgerechten als hamburger of pasta bereid worden. De bestelling arriveert aan je tafel in een picknickmand. Plaatsen voor de picknickformule moet je reserveren via internet, het kost 8 euro voor een kindermenu (onder twaalf jaar), 17,50 euro voor een tweegangenpicknick voor volwassenen, dranken niet inbegrepen. Een leuk avontuur, maar nogal duur en de kwaliteit van het eten overstijgt het fastfoodniveau niet. Vriendelijker voor de portemonnee, is gaan eten in kindvriendelijke restaurants met speelhoek en kindermenu’s zoals Pendant que les enfants jouent, Hippotamus en La Grosse Mignonne.

Cabaret van 0 tot 99

Ah, de Moulin Rouge... dat is cabaret waar kinderen rode oortjes van krijgen. Gelukkig ligt op tweehonderd meter van de cultuurtempel met de rode molenwieken Les Trois Baudets (metro Blanche), waar cabaret voor 0 tot 99 wordt gespeeld op zondag- en woensdagnamiddag, voorafgegaan door een brunch met een kinderformule. Maak er met de hele familie kennis met de Franse spektakelkunst, muziek en humor. Eeuwige kwajongens als Pascal Parisot komen er muziek maken met soeplepels, mixers en kookpotten. Of trek naar La Péniche Antipode (metro Riquet) een cabaretboot die in vrolijke kleurtjes is geschilderd: alleen al over de loopplank de boot opstappen, die aan het Canal Ourcq ligt te dobberen, zal indruk maken op uw koters. Je kan er, zonder dat enige kennis van de Franse taal nodig is, vrolijk worden van poëtische peutervoorstellingen als A la recherche du doudou perdu (op zoek naar de verloren knuffel) of Tranches du zoo, waar dieren de tango dansen.