Direct naar artikelinhoud

Rellen bij pro-Palestijnse betoging in Brussel

Een pro-Palestijnse betoging in Brussel is gisteren ernstig uit de hand gelopen. Enkele jongeren zochten de confrontatie met de politie, gooiden met stenen en staken Israëlische en Amerikaanse vlaggen in brand. Tweeëntwintig jongeren werden administratief aangehouden, vier gerechtelijk.

De betoging werd gesteund door een vijftigtal organisaties, waaronder de vakbonden ACV en ABVV, en startte aan het Brusselse Noordstation. Er namen zo'n 5.000 mensen aan deel.

Een uur na de start liep de betoging een eerste keer uit de hand. Vanuit de zijstraten kwamen enkele gemaskerde jongeren die, samen met een groepje jongeren dat vooraan liep, stenen begonnen te gooien en auto's vandaliseerden.

De politie rukte massaal uit en hield de betoging een tijdje tegen. Betogers werden gearresteerd omdat ze vlaggen droegen van de terreurbeweging IS (het vroegere ISIS) en Israëlische en Amerikaanse vlaggen in brand staken.

De politie bleef daarna aanwezig, ook met een helikopter. Het leek erop dat de rest van de betoging vrij rustig zou verlopen, maar tegen het einde werd het weer onrustig. In de Europese wijk werden aan het Jean Reyplein vensters ingegooid.

Eerder op de dag betoogden zo'n vijfhonderd sympathisanten van Israël aan de Israëlische ambassade in Ukkel. Zij protesteerden vooral tegen het groeiende antisemitisme in ons land, als gevolg van de Gazaoorlog.