Direct naar artikelinhoud

Start To Read is succesverhaal

Heist-op-den-Berg is het enige dorp in Vlaanderen waar het aantal boekenlezers niet lijkt te dalen. Is dat te danken aan de actie Start To Read? Het project, waarbij iedereen boeken krijgt toegewezen, wordt mogelijk uitgebreid naar heel Vlaanderen.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Vlaanderen 6,6 procent minder boeken verkocht dan in dezelfde periode in 2013 (DM 12/08). De Vlaming leest steeds minder. Niet zo in Heist-op-den-Berg, waar het aantal ontleningen in de hoofdbibliotheek erg stabiel blijft.

Een viertal jaar geleden werd in de Kempense gemeente het Start To Read-initiatief gelanceerd door enkele werknemers van de bibliotheek. Het is een nieuwe variant op het succesvolle Start to Run van Evy Gruyaert. "Ons doel is simpel: via een specifieke en individuele werkwijze meer mensen aan het lezen brengen", zegt Annelies Van Calster, een van de oprichters van Start To Read.

Wie wil meedoen, kan dat via www.starttoread.be, waar een enquête ingevuld moet worden. Daarin beoordeelt de lezer allerlei passages uit boeken, waarna hij of zij op basis van de antwoorden bij een bepaald lezersprofiel wordt ingedeeld.

"Er zijn zeven lezersprofielen", legt Van Calster uit. "De categorieën spreken voor zich: we hebben romanticus, trekvogel, adrenalinezoeker, literair, evenwichtszoeker, autodidact en huismus. Bij elke categorie geven we een woordje uitleg, zodat de lezer weet waarom een bepaald profiel bij hem of haar past.

"In de volgende fases krijgen lezers dan concrete boekentips die bij hun profiel horen. Bij de categorie van adrenalinezoeker zullen bijvoorbeeld veel thrillers verschijnen en bij het profiel van evenwichtszoeker kan al eens een boek over yoga opduiken. Op die manier vinden lezers boeken die perfect aansluiten bij hun interesseveld", klinkt het.

De lezer krijgt telkens een vijftal boeken als hoofdmogelijkheden, die regelmatig worden aangepast. Van Calster: "Daarnaast krijgen ze ook nog andere leestips voorgeschoteld. Op die manier wordt uit het gigantische boekenaanbod toch een selectie gemaakt. Nadat de deelnemers alles rustig hebben bekeken, kunnen ze de boeken in onze bibliotheek komen halen."

Teleurstellingen

Start To Read houdt ook rekening met mensen die zelden of nooit boeken lezen. "We beginnen altijd met de 'makkelijke' boeken: publicaties die heel vlot lezen en met korte zinnen zijn opgebouwd. Maar voor ons is het vooral belangrijk dat mensen de juiste boeken voor zichzelf vinden.

"Lezers haken immers vaak af omdat ze boeken ontlenen die achteraf niks voor hen blijken te zijn. Met ons project proberen we zulke teleurstellingen te beperken", zegt Van Calster. Radio 1-presentatrice en boekenliefhebber Friedl' Lesage is meter van het project, dat binnenkort vermoedelijk ook wordt geïntroduceerd op andere (boeken)websites over heel Vlaanderen.