Direct naar artikelinhoud

'BELASTINGEN GAAN OMHOOG'

De nieuwe federale regering gaat de belastingen verhogen. Dat zegt CD&V-onderhandelaar Benjamin Dalle in een interview met deze krant. 'Hoe dan ook zullen bepaalde belastingen de hoogte ingaan. Bij een saneringsoperatie van 17 miljard euro kan dat niet anders.'

Sinds 22 juli proberen coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) een Zweedse coalitie met CD&V, N-VA, Open Vld en MR op de been te brengen. Morgen brengen ze voor het eerst verslag uit bij de koning. Ondertussen werken technische werkgroepen de klok rond om de contouren van een regeerakkoord vast te leggen. De vorderin- gen worden angstvallig geheimgehouden.

Benjamin Dalle, onderhandelaar voor CD&V, doet nu toch een boekje open over de gesprekken. "Er komen ongetwijfeld harde maatregelen. Die zullen voor alle partijen moeilijk liggen. Voor CD&V, maar ook voor de liberalen en voor N-VA. Zeker omdat er ook aan de inkomstenzijde moet gewerkt worden." Dat 17 miljard tegen 2019 niet enkel aan de uitgavenzijde kan gevonden worden, is logisch. Maar Dalle is de eerste federale onderhandelaar die dat openlijk bevestigt.

Coformateur Peeters zegt dat het te voorbarig is om uitspraken te doen over nieuwe belastingen. "Tijdens de bilaterale contacten is er veel gesproken over de budgettaire uitdagingen. Maar ik wil daar niet over uitweiden. De onderhandelaars moeten nog aan de moeilijkste beklimming beginnen."

Voor de verkiezingen pleitte CD&V vooral voor een belastingverschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie: de fameuze tax shift. N-VA en Open Vld pleitten voor een belastingverlaging, al zette N-VA de deur op een kier voor een nieuwe eco-fiscaliteit en 'indirecte belastingen'. >>4-5