Direct naar artikelinhoud

Brusselse ziekenhuizen halen verpleegsters in Roemenië

Brussel l Ziekenhuizen die kampen met een tekort aan verpleegkundigen kunnen terecht bij een privaat bedrijf dat gekwalificeerd personeel in Roemenië ronselt. Het haalde al verpleegsters naar hier voor enkele Brusselse ziekenhuizen. In het Sint-Elisabethziekenhuis in Ukkel werken er momenteel drie. Directeur verpleging, Erik Vanderheyden, is hen eigenhandig gaan selecteren in Boekarest.

Door Cathy Galle

Uitgerekend gisteren gaf Brussels minister Guy Vanhengel een persconferentie over de cursussen Nederlands waaraan het personeel van de MUG-diensten van vijf Brusselse ziekenhuizen deelnemen. Bedoeling is de tweetaligheid van het personeel te bekomen.

De ziekenhuizen doen wel verwoede pogingen, maar ondanks alle moeite gaat het met de talenkennis van het personeel achteruit, stelt Dokter Van Campenhout, medisch directeur van het Sint-Elisabethziekenhuis. "We vinden al geen gekwalificeerd personeel voor alle openstaande functies, dus we kunnen moeilijk kieskeurig zijn op taalgebied."

De kans om verpleegsters uit Roemenië over te brengen, greep het Ukkelse ziekenhuis met beide handen. Via de website www.nurses.be kunnen ziekenhuizen in contact komen met een rekruteringsbureau dat in Roemenië verpleegkundigen voor hen gaat zoeken. Het blijkt om een eenmans-bvba te gaan die wordt gerund door een man die in een vorig leven werkte bij het onlinerekruteringsbureau Stepstone.

De firma zoekt geschikt personeel en regelt alle documenten, inclusief het gelijkwaardigheidsattest voor hun diploma en een tijdelijke arbeidsvergunning. Op de website stelt de firma dat de Roemeense verpleegkundige een wedde van 1.200 euro per maand mag verwachten en dat er mee gezocht zal worden naar een goedkope woonst in de buurt van de werkplaats.

Directeur verpleging Vanderheyden trok een paar maanden terug zelf naar Boekarest om een selectie te maken. "De mensen ginder krijgen een soortgelijke opleiding als hier en het grote voordeel: ze spreken er een aardig mondje Frans. Met enige opleiding kunnen ze prima meedraaien bij ons. Bovendien zijn die mensen bijzonder gemotiveerd en werken ze hard. Voor alle duidelijkheid, ze werken hier tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden en verloning als het andere personeel."

Om taalrisico's te beperken, zijn de drie Roemeense verpleegsters momenteel tewerkgesteld in het operatiekwartier. Ondertussen volgen ze een cursus Frans. "Het is misschien geen mirakeloplossing, maar op kortere termijn zijn we een stuk uit de nood", stelt Vanderheyden. "Vooral omdat alles bijzonder snel wordt geregeld. Op één à anderhalve maand tijd zijn alle documenten in orde."

Dat de verpleegsters geen woord Nederlands spreken, is bijzonder jammer, geeft ook de directeur toe. "Maar het is voor de patiënt nog altijd beter dat hij überhaupt verzorgd wordt dan dat diegene die hem verzorgt ook zijn taal spreekt."