Direct naar artikelinhoud

'Vlaamse economie niet aan herstel toe'

'De economische situatie in Vlaanderen toont nog steeds geen wezenlijke verbetering.' Dat stelt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) op basis van haar sociaal-economische kernindicatoren voor Vlaanderen. 'De indica-toren geven wel geen verslechtering aan.'

De SERV, het overleg- en adviesorgaan van de Vlaamse sociale partners, stelt driemaandelijks haar sociaal-economische kernindicatoren voor Vlaanderen op. Ze baseert zich daarvoor op de recentste gegevens van de Nationale Bank van België, het Planbureau, de VDAB en Eurostat, en maakt daarbovenop een aantal regionale afgeleiden.

Net als in België verwacht de SERV in Vlaanderen dit jaar een nulgroei. In 2014 groeit het bruto binnenlands product (bbp) in Vlaanderen 1,2 procent, terwijl dat voor België 0,7 procent is.

"De aanzienlijke vertraging van de West-Europese economie vanaf het tweede kwartaal van 2012 zet zich in het voorjaar van 2013 verder", zegt de SERV in een persbericht. "Vandaag is duidelijk dat het niet om een tijdelijke inzinking gaat, veroorzaakt door de eurocrisis, maar wel degelijk om een ernstige groeivertraging met consequenties op langere termijn."

Werkloosheid

Hoewel de indicatoren niet wijzen op een wezenlijke verbetering van de economie, stipt de SERV aan dat de economie ook niet verder verslechtert. Volgens de SERV heerst er bij waarnemers een ruime consensus dat er in 2014 positieve groeicijfers tot stand zullen komen, waarvan de basis na de zomer van 2013 gelegd wordt.

"De crisis in de reële economie heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt: sinds de zomer van 2012 stijgt het aantal Vlaamse werklozen op jaarbasis significant. De meest recente cijfers, van het voorjaar van 2013, vertonen geen verdere verslechtering. Maar overtuigende positieve signalen worden ook niet opgevangen", meent de SERV.

zal het bbp in Vlaanderen groeien in 2014, voor België is dat 0,7 procent