Direct naar artikelinhoud

Oprah is 'kapot' van misbruik op meisjesschool

KAAPSTAD l Oprah Winfrey is 'tot in het diepst van mijn wezen' geraakt door de aanklachten wegens seksueel misbruik en mishandeling op haar meisjesschool in Zuid-Afrika.

Door Aernout Zevenbergen

De politie arresteerde eind vorige week een medewerkster van haar Leadership Academy net ten zuiden van Johannesburg na dertien aanklachten van scholieren. De 27-jarige vrouw is maandag voorgeleid en op borgtocht vrijgelaten. Winfrey had de bewuste vrouw met een collega en het hoofd van de school in oktober geschorst na aanhoudende klachten over wangedrag.

In een emotionele persconferentie zei de Amerikaanse talkshowster dat "alles gebeurt voor een reden, ongeacht de schade, en ook dit is van voorbijgaande aard". Zij noemde de meisjes bij de opening van haar school op 2 januari dit jaar haar "eigen dochters". Hoewel Winfrey zelf niet het personeel had aangenomen, voelt zij zich toch verantwoordelijk voor de gebeurtenissen op de school. Winfrey deed de persconferentie in Zuid-Afrika per satelliet vanuit de VS.

De gearresteerde medewerkster van Winfreys school ontkent schuldig te zijn aan alle dertien de aanklachten van mishandeling en seksueel misbruik. Zij werkte op een van de slaapzalen van de kostschool. Minstens zes meisjes hebben verklaringen afgelegd waarin zij de vrouw beschuldigen van fysiek geweld alsmede van het onzedelijk betasten en het doen van oneerbare voorstellen aan minderjarigen. De meeste meisjes zijn tussen de dertien en vijftien.

"Het is mijn doel in het bestaan om iedereen die kinderen mishandelt te krijgen waar ze horen, achter de tralies." Zij prees de moed van de meisjes die naar buiten waren gekomen met de mishandeling. Winfrey zelf was op negenjarige leeftijd het slachtoffer van verkrachting door een ver familielid.

Winfreys Academy geeft onderwijs aan meisjes uit achtergestelde gezinnen. De tv-beroemdheid gaf met haar opleiding gehoor aan een oud verzoek van ex-president Mandela. Alle 152 de scholieren krijgen binnenkort een mobiele telefoon met daarin voorgeprogrammeerd het nummer van de tv-ster zodat zij haar kunnen bellen in geval van nood.